TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Επικαιρότητα

Τι είναι οι frugalists

Η εποχή μας σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, χαρακτηρίζεται από περιορισμούς δαπανών και περικοπές εξόδων. Ίσως σαν αντίδραση στην καταναλωτική μανία των περασμένων δεκαετιών, ίσως από ενδιαφέρον λελογισμένης χρήσης και διαφύλαξης των φυσικών πόρων, ίσως σαν αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους ζωής και της ανάγκης μείωσης δαπανών. Μερικοί άνθρωποι είναι απλώς από τη φύση τους λιτοί και ολιγαρκείς. Οι λόγοι πολλοί και διαφορετικοί και είναι δουλειά ειδικών οικονομικών αναλυτών να τους μελετήσουν.

Αυτό λοιπόν, έχει αρχίσει να εκφράζεται με μια κοινωνική τάση που λέγεται frugalism και αυτός που την ακολουθεί λέγεται frugalist. Οι λέξεις προέρχονται από την αγγλική λέξη frugal που μεταφράζεται σαν ολιγαρκής, οικονόμος, λιτός. Οι frugalists λοιπόν, είναι κάποιοι που προσπαθούν να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα, εστιάζοντας στη μείωση της συνολικής καταναλωτικής συμπεριφοράς τους, είτε για να δουλεύουν λιγότερο είτε για να αποταμιεύουν περισσότερο.

Αυτό το επιτυγχάνουν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, αντί να αγοράζουν καινούργια πράγματα, αγοράζουν μεταχειρισμένα από ειδικά καταστήματα ή από αγγελίες στο ίντερνετ. Προσπαθούν επίσης να τα κρατούν όσο περισσότερο καιρό γίνεται, συχνά επιδιορθώνοντάς τα ή επισκευάζοντάς τα μόνοι τους πριν να τα αντικαταστήσουν. Είναι σταθερά προσηλωμένοι στην εξοικονόμηση χρημάτων κυνηγώντας ευκαιρίες, προσφορές, εκπτώσεις.

Οι frugalists χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις όποιες δεξιότητες έχουν ή αποκτούν, για να κατασκευάζουν μόνοι τους διάφορα απαραίτητα και χρήσιμα, όπως  να ασχολούνται με λαχανόκηπο, να πλέκουν ή να ράβουν ρούχα, να φτιάχνουν τα τρόφιμα, τα φαγητά και τα γλυκά τους. Ζουν ακολουθώντας τις τέσσερις αρχές της περιβαλλοντικής συνείδησης (4Rs – Reduce, Reuse, Recycle, Repair).

Συνηθίζουν ακόμα να χρησιμοποιούν,  αντί για το εμπόριο, εναλλακτικές  μεθόδους απόκτησης αγαθών, που δεν απαιτούν χρήματα, όπως τις δωρεές, τις ανταλλαγές κ.α. Συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους διαδικασίες αποκομίζουν επιπλέον οφέλη, όπως της δικτύωσης με ομοϊδεάτες τους, της δημιουργίας ομάδων και της περισσότερης αλληλεπίδρασης και υποστήριξης με τα μέλη τους. Έτσι εκτός από τα αγαθά, ανταλλάσσουν πληροφορίες, γνώσεις, δεξιότητες, συμβουλές, αναπτύσσοντας έτσι την κοινωνικότητα και τις συντροφιές τους.

Στο techteacher.gr υποστηρίζουμε σε πολλά άρθρα μας παρόμοιες απόψεις. Κατασκευάζοντας μόνοι μας, με τη χρήση απλών προγραμμάτων όπως το PowerPoint, χρήσιμα έντυπα, όπως κάρτες, αφίσες, ημερολόγια, κ.α., για τα οποία θα χρεωνόμασταν αρκετά χρήματα αν είχαμε αποταθεί σε ειδικούς επαγγελματίες. Ή αναζητώντας τις φθηνότερες τιμές σε αγορές υπηρεσιών και προϊόντων όπως τηλεφωνία, ρεύμα, κινητά κ.α.  Τελικά, η αίσθηση της ικανοποίησης από την προσωπική ενασχόληση και την πετυχημένη δημιουργία και εύρεση είναι υπέροχες, όπως επίσης και η χαρά της εξοικονόμησης άσκοπων εξόδων.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *