Νέοι προτζέκτορες

Οι βιντεοπροβολείς εμφανίστηκαν στην αγορά στα τέλη του προηγούμενου αιώνα σαν αντικαταστάτες των μηχανών προβολής ταινιών και μ’ αυτούς εξοπλίζονταν αρχικά τα συστήματα home theater με τα πολλά ηχεία για απόλαυση κινηματογραφικής εμπειρίας στο σπίτι.

Οι βιντεοπροβολείς ή προτζέκτορες από την (αγγλική λέξη projector) χρησιμοποιούν λάμπες LED ή λέιζερ ή για την προβολή εικόνων από τον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένοι. Μία δέσμη φωτός υψηλής έντασης χωρίζεται σε τρεις αποχρώσεις (RGB) και πέφτει πάνω στα χιλιάδες pixel τριών LCD και με τη βοήθεια ενός πρίσματος ανασυνδυάζονται  για τη δημιουργία της πολύχρωμης εικόνας, η οποία  μετά προβάλλεται πάνω στην επιφάνεια προβολής.Σιγά σιγά και με την πτώση των τιμών τους, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και στην εκπαίδευση, αντικαθιστώντας τον υπάρχοντα εξοπλισμό παρουσιάσεων, όπως προβολείς διαφανειών, επιδιασκόπια και τηλεοράσεις με βίντεο.

Όμως καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, αυτή η βασική δυνατότητα προβολής των συσκευών αυτών, δεν είναι πια αρκετή στους καταναλωτές κι έτσι οι κατασκευαστές τις εξοπλίζουν με όλο και περισσότερα και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά όπως:

  • interactive-projectorsΜετατρέπουν οποιαδήποτε επιφάνεια προβολής σε διαδραστική –χωρίς αγορά πρόσθετου εξοπλισμού- κι έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να γράψουν, να σχεδιάσουν πάνω στην εικόνα της προβολής με ειδικές γραφίδες που παρέχονται ή και με τα δάχτυλα, 4-8 ταυτόχρονα.

 

 

  • Ο υπολογιστής δεν είναι πλέον απαραίτητος γιατί μπορεί να συνδεθεί απευθείας USB stick στην είσοδο USB που υπάρχει και να προβληθούν αρχεία PDF, εικόνες, βίντεο από το στικάκι.
  • Συνδέονται ενσύρματα και ασύρματα (LAN και WiFi) στο δίκτυο της αίθουσας έχοντας έτσι και τη δυνατότητα λειτουργίας χωρίς τη χρήση καλωδίων.
  • Μπορούν επίσης να προβάλλουν υλικό από λάπτοπ ή και τάμπλετ (Android και iOS) και μάλιστα σε λειτουργία συνεργασίας και βιντεοδιάσκεψης από διάφορες πηγές και πολλούς χρήστες.
  • Διαθέτουν ενσωματωμένα ηχεία ικανής έντασης για χρήση σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω.
  • Η προβολή μπορεί να ξεκινήσει και να σταματήσει άμεσα, καθώς δεν απαιτείται προθέρμανση ή αποθέρμανση.
  • Καλύτερη ποιότητα και υψηλότερες αναλύσεις εικόνας ως 1920 x 1200.
  • Κάποιοι υποστηρίζουν και προβολή 3D υλικού, με τη χρήση βέβαια 3D γυαλιών και κατάλληλου 3D

Αν λοιπόν πρόκειται να εξοπλίσετε κάποια αίθουσα με ένα νέο προτζέκτορα φροντίστε να ζητήσετε μοντέλα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι λίγο ακριβότερα, αλλά θα διαρκέσουν περισσότερο χρόνο. Ένας νέος πρωτότυπος προτζέκτορας που περιλαμβάνει πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ο Xperia Touch και επιπλέον τρέχει το λειτουργικό Android.

Δείτε πώς συνδέουμε τον προτζέκτορα με το λάπτοπ ή τον υπολογιστή 

Μην αφήνετε διάφορους εμπόρους να σας εφοδιάζουν με ότι τους έχει ξεμείνει. Δείτε και προηγούμενο άρθρο μας με συμβουλές Αγορών εξοπλισμού και αναλωσίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.