TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Επικαιρότητα

Νέες τεχνολογίες για το 2022

Sharing

Όλοι έχουμε καταλάβει ότι ο κόσμος μας στο μέλλον δεν θα έχει σχέση με αυτόν που ζούσαμε πριν από την πανδημία. Ο μακροχρόνιος αντίκτυπος του Covid-19 θα συνεχίσει και το νέο έτος να είναι αισθητός και θα αλλάζει ταχύτατα τις ανάγκες των ανθρώπων και τον καθημερινό τρόπο ζωής. Οι αλλαγές θα είναι καταιγιστικές σε μια σειρά από τομείς που σχετίζονται με την πανδημία, όπως, περισσότερες απομακρυσμένες υπηρεσίες (εργασία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία), ψηφιοποίηση όλο και περισσότερων πλευρών της ζωής μας, περαιτέρω πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των πρακτικών εφαρμογών που σχετίζονται μ’ αυτή  ανάπτυξη γενετικής τεχνολογίας (με χρήσεις ιατρικές αλλά και άλλων ειδών), εξέλιξη ρομποτικής, κ.α.  Παρουσιάζουμε παρακάτω μερικές από τις νεότερες τεχνολογίες, οι οποίες ήδη υφίστανται, αλλά προβλέπεται να αναπτυχθούν περισσότερο το 2022 και τα επόμενα χρόνια:

Metaverse

Το Metaverse (μετασύμπαν), θα είναι ένας εικονικός τρισδιάστατος ψηφιακός χώρος, όπου θα μεταφερθούν πολλές πτυχές της φυσικής ζωής όπως ψυχαγωγία, επικοινωνία, κοινωνικότητα, εκπαίδευση,  εργασία, οικονομία, κ.α. Οι χρήστες θα συμμετέχουν και θα αλληλεπιδρούν με τα ψηφιακά αντίγραφά τους, μέσω εφαρμογών Εικονικής και Επαυξημένης πραγματικότητας (VR και AR), με τη βοήθεια wearables συσκευών (γυαλιά, κράνη, γάντια, στολές, κ.α.).

Ψηφιακή οικονομία (Fintech)

Το παραδοσιακό οικονομικό σύστημα με τα μετρητά και τις τράπεζες χάνει έδαφος από νέους ανταγωνιστές όπως οι πληρωμές μέσω  γνωστών εταιρειών όπωςτα Google Pay, Apple Pay Amazon Pay, Alipay και έρχεται και το Facebook Libra. τα γνωστά ήδη κρυπτονομίσματα (όπως το πασίγνωστο bitcoin), οπότε θα χρησιμοποιούνται περισσότερο νέοι τρόποι συναλλαγών και πληρωμών, κυρίως ψηφιακών με κινητά. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται νέες μορφές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα NFTs,  ακολουθώντας τις γενικότερες τάσεις αποϋλοποίησης.

 Γενικότερα η νέα ψηφιακή οικονομία (Fintech) έχει τις προοπτικές να βελτιώσει την κατανομή κεφαλαίων και να αυξήσει την αποδοτικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ιατρική

Οι εξελίξεις της πανδημίας έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στον ιατρικό τομέα, λόγω και των αυξημένων επενδύσεων για την παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων. Και σε παρεμφερείς κλάδους βιοτεχνολογίας όμως αναμένονται μεγάλες εξελίξεις, όπως στην τρισδιάστατη εκτύπωση  προηγμένων προσθετικών μελών και οργάνων, καθιστώντας σιγά σιγά τους ανθρώπους πιο βιονικούς. Θα χρησιμοποιούνται επίσης βλαστικά κύτταρα για την αποκατάσταση ή και αντικατάσταση οργάνων. Ακόμα θα ενισχυθεί η τηλεϊατρική με την Εικονική πραγματικότητα (virtual reality) και την Επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) στις διαγνώσεις, στις χειρουργικές επεμβάσεις και στις θεραπείες.

Δίκτυα 5G

Με το αυξημένο εύρος ζώνης και τις μεγαλύτερες ταχύτητες, το 5G προβλέπεται να φέρει το μεγαλύτερο κύμα καινοτομίας από την εμφάνιση του Διαδικτύου. Θα αναπτύξει το Internet Of Things, τις έξυπνες πόλεις, τα αυτόνομα οχήματα, θα φέρει αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης δεδομένων και γενικότερα θα εμπλουτίσει τη ζωή μας με νέα προϊόντα, υπηρεσίες, ακόμη και νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Και βέβαια, πριν ακόμα καθιερωθεί καλά καλά  το 5G, έχει ήδη αρχίσει η έρευνα και η κινητικότητα για το 6G και αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις το 2022.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η μεγάλη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την κλιματική αλλαγή οδηγούν στην ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτός ήταν ο μόνος τομέας ενέργειας που έχει αναπτυχθεί και αναμένεται συνέχεια το 2022, ειδικά στους τομείς τεχνολογίας αποθήκευσης (μπαταρίες), υγρού υδρογόνου, καθώς και ασφαλέστερης πυρηνικής σύντηξης.

Φωνητική καθοδήγηση (Voice assistant)

Γνωρίζουμε ήδη τη φωνητική καθοδήγηση από τους συσκευές και εφαρμογές πλοήγησης. Διατίθεται ήδη από την Amazon η Alexa, η οποία αναγνωρίζει φωνητικές εντολές και ερωτήσεις και ανταποκρίνεται με τις κατάλληλες απαντήσεις, συνδεόμενη με οποιαδήποτε συσκευή που διαθέτει μικρόφωνο και ηχείο. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν οκτώ δισεκατομμύρια ψηφιακοί βοηθοί φωνής που θα χρησιμοποιηθούν έως το 2023 με πολλά νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων και επιλογών ψυχαγωγίας.

Συσκευές με νοητικό έλεγχο

Αναπτύσσονται ρομπότ και καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, που θα μπορούν να ελεγχθούν μόνο με τη σκέψη. Σ’ αυτά θα περιλαμβάνονται τηλεοράσεις που θα λειτουργούν χωρίς τηλεκοντρόλ, κινητά τηλέφωνα που θα στέλνουν μηνύματα κειμένου αποκλειστικά από σκέψεις, παιχνίδια χωρίς χειριστήρια,  συστήματα πλοήγησης που θα αναζητούν εστιατόρια όταν ο οδηγός πεινάει και κλιματιστικά που θα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία όταν οι άνθρωποι στο δωμάτιο θα αισθάνονται πολύ ζέστη ή κρύο.

Drones για επιτήρηση

Το έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά γίνεται γοργά πραγματικότητα, καθώς τα εξελιγμένα μοντέλα drones είναι εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ανάλυσης, υπέρυθρες, αισθητήρες θερμότητας, ραντάρ παρακολούθησης. Έτσι οι υπηρεσίες ασφαλείας πολλών κρατών τα χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση καταστροφών, τον εντοπισμό αγνοουμένων, την κίνηση των οχημάτων, την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών, την επιτήρηση των συνόρων, την παρακολούθηση διαδηλώσεων και σε διάφορες άλλες αποστολές δημόσιας ασφάλειας.

Βλέποντας όλα αυτά, δεν μπορούμε να αποφύγουμε και απαισιόδοξες σκέψεις για το είδος των εφαρμογών που μπορεί να έχουν όλες αυτές οι ανακαλύψεις, για τις προθέσεις των ανθρώπων που θα τις ελέγχουν και για τη μορφή που θα έχει η κοινωνία και ο κόσμος στο  μέλλον.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *