TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Επικαιρότητα

Νέες τεχνολογίες για το 2020

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι εκρηκτική, κάτι που δεν φαίνεται να επιβραδύνεται στο εγγύς μέλλον. Οι νέες καινοτομίες και εφευρέσεις που παρουσιάζονται συνεχώς, μας δίνουν την ευκαιρία να βρούμε νέους τρόπους για τη λύση των προβλημάτων μας, να εξελίξουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας και να τις κάνουμε πιο ενδιαφέρουσες και πιο άνετες. Παρουσιάζουμε παρακάτω μερικές από τις νεότερες τεχνολογίες, οι οποίες ήδη υφίστανται, αλλά προβλέπεται να αναπτυχθούν περισσότερο το 2020 και τα επόμενα χρόνια:

Δίκτυα 5G

Με το αυξημένο εύρος ζώνης και τις μεγαλύτερες ταχύτητες, το 5G προβλέπεται να φέρει το μεγαλύτερο κύμα καινοτομίας από την εμφάνιση του Διαδικτύου. Θα αναπτύξει το Internet Of Things, τις έξυπνες πόλεις, τα αυτόνομα οχήματα, θα φέρει αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης δεδομένων και γενικότερα θα εμπλουτίσει τη ζωή μας με νέα προϊόντα, υπηρεσίες, ακόμη και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Ψηφιακή οικονομία (Fintech)

Το παραδοσιακό οικονομικό σύστημα με τα μετρητά και τις τράπεζες χάνει έδαφος από νέους ανταγωνιστές όπως τα γνωστά ήδη κρυπτονομίσματα (όπως το πασίγνωστο bitcoin), οπότε θα χρησιμοποιούνται περισσότερο νέοι τρόποι συναλλαγών και πληρωμών, κυρίως ψηφιακών με κινητά. Ήδη υπάρχουν τα Google Pay, Amazon Pay, Alipay και έρχεται και το Facebook Libra. Γενικότερα η νέα ψηφιακή οικονομία (Fintech) έχει τις προοπτικές να βελτιώσει την κατανομή κεφαλαίων και να αυξήσει την αποδοτικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ιατρική

Και στον ιατρικό τομέα αναμένονται μεγάλες εξελίξεις όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση  προηγμένων προσθετικών μελών και οργάνων, καθιστώντας σιγά σιγά τους ανθρώπους πιο βιονικούς. Θα χρησιμοποιούνται επίσης βλαστικά κύτταρα για την αποκατάσταση ή και αντικατάσταση οργάνων. Ακόμα θα ενισχυθεί η τηλεϊατρική με την Εικονική πραγματικότητα (virtual reality) και την Επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) στις διαγνώσεις, στις χειρουργικές επεμβάσεις και στις θεραπείες.

Drones για επιτήρηση

Το έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά γίνεται γοργά πραγματικότητα, καθώς τα εξελιγμένα μοντέλα drones είναι εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ανάλυσης, υπέρυθρες, αισθητήρες θερμότητας, ραντάρ παρακολούθησης. Έτσι οι υπηρεσίες ασφαλείας πολλών κρατών τα χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση καταστροφών, τον εντοπισμό αγνοουμένων, την κίνηση των οχημάτων, την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών, την επιτήρηση των συνόρων, την παρακολούθηση διαδηλώσεων και σε διάφορες άλλες αποστολές δημόσιας ασφάλειας.

Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα

Το 2020 θα προκύψουν νέες περιπτώσεις χρήσης αυτών των τεχνολογιών οι οποίες θα διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στη βοήθεια περιορισμένων ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με κινητικά προβλήματα, στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της απομόνωσης. Θα υπάρξει επίσης επέκταση της χρήσης τους, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω σε ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και σε τεχνικές και μηχανικές και εργοστασιακές εργασίες.

Μικτή και εκτεταμένη πραγματικότητα (Mixed – Extended Reality)

Συνενώνοντας και εξελίσσοντας τα 2 προηγούμενα προκύπτουν η μικτή πραγματικότητα (Mixed Reality MR) και η  πιο προχωρημένη εκτεταμένη πραγματικότητα (Extended Reality EX), στις οποίες οι πραγματικοί και εικονικοί κόσμοι συγχωνεύονται για την παραγωγή νέων περιβαλλόντων, όπου τα φυσικά και τα ψηφιακά αντικείμενα συνυπάρχουν και μπορούν να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο.

Φωνητική καθοδήγηση (Voice assistant)

Γνωρίζουμε ήδη τη φωνητική καθοδήγηση από τους συσκευές και εφαρμογές πλοήγησης. Διατίθεται ήδη από την Amazon η Alexa, η οποία αναγνωρίζει φωνητικές εντολές και ερωτήσεις και ανταποκρίνεται με τις κατάλληλες απαντήσεις, συνδεόμενη με οποιαδήποτε συσκευή που διαθέτει μικρόφωνο και ηχείο. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν οκτώ δισεκατομμύρια ψηφιακοί βοηθοί φωνής που θα χρησιμοποιηθούν έως το 2023 με πολλά νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων και επιλογών ψυχαγωγίας.

Συσκευές με νοητικό έλεγχο

Αναπτύσσονται ρομπότ και καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, που θα μπορούν να ελεγχθούν μόνο με τη σκέψη. Σ’ αυτά θα περιλαμβάνονται τηλεοράσεις που θα λειτουργούν χωρίς τηλεκοντρόλ, κινητά τηλέφωνα που θα στέλνουν μηνύματα κειμένου αποκλειστικά από σκέψεις, παιχνίδια χωρίς χειριστήρια,  συστήματα πλοήγησης που θα αναζητούν εστιατόρια όταν ο οδηγός πεινάει και κλιματιστικά που θα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία όταν οι άνθρωποι στο δωμάτιο θα αισθάνονται πολύ ζέστη ή κρύο.

Επέκταση νεότητας και μακροζωίας

Το όνειρο της αθανασίας μεταβαίνει σταδιακά από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας στην πραγματικότητα της επιστήμης. Διεξάγονται ήδη πολλές έρευνες (προς το παρόν σε ποντίκια) για τη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης (κυτταρικών βλαβών, μιτοχονδριακών μεταλλάξεων κ.α.)

Στους τίτλους των παραπάνω παραγράφων υπάρχουν links που οδηγούν σε άρθρα με περισσότερες λεπτομέρειες για την κάθε μία.

Βλέποντας όλα αυτά, δεν μπορούμε να αποφύγουμε και απαισιόδοξες σκέψεις για τον τρόπο των εφαρμογών που μπορεί να έχουν όλες αυτές οι ανακαλύψεις, για τις προθέσεις των ανθρώπων που θα τις ελέγχουν και για τη μορφή που θα έχει η κοινωνία και ο κόσμος στο  μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *