TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Επικαιρότητα

Νέες τάσεις τεχνολογίας για το 2024

Sharing

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι εκρηκτική, κάτι που δεν φαίνεται να επιβραδύνεται στο εγγύς μέλλον. Οι πρωτοποριακές τεχνολογίες που έκαναν το 2023 μια από τις πιο συναρπαστικές χρονιές θα συνεχίσουν να αναδιαμορφώνουν τον κόσμο μας με πολλούς καινοτόμους τρόπους. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ασάφεια διάκρισης των ορίων μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού – εικονικού κόσμου, η συνεχιζόμενη εξέλιξη του Διαδικτύου θα επηρεάσουν ριζικά τη ζωή μας μαζί και με την αναζήτηση τρόπων μείωσης των περιβαλλοντικών συνεπειών. Παρουσιάζουμε παρακάτω μερικές από τις νεότερες τεχνολογίες, οι οποίες ήδη υφίστανται, αλλά προβλέπεται να αναπτυχθούν περισσότερο το 2024 και τα επόμενα χρόνια:

Τεχνητή Νοημοσύνη

Αν το 2023 ήταν η χρονιά που η κοινωνία γνώρισε την Τεχνητή Νοημοσύνη, το 2024 θα είναι η χρονιά που ο κόσμος θα καταλάβει πραγματικά τις άπειρες δυνατότητες και χρήσεις της. Η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει φέρει επανάσταση σε πολλούς και διάφορους τομείς της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, επιτρέποντας να δημιουργείται περιεχόμενο που μοιάζει με την εργασία που παράγεται από τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από τη δημιουργία κειμένου έως τη σύνθεση εικόνων, ακόμη και τη σύνθεση μουσικής.  Αν και για πολλούς η φράση τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανησυχίες για αντικατάσταση ανθρώπων από μηχανές, απώλειες θέσεων εργασίας, μαζικές απολύσεις, ακόμα και καταστροφής της ανθρώπινης φυλής σαν άχρηστης και βλαβερής για τον πλανήτη.

Κβαντικοί Υπολογιστές

Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ικανοί να εκτελούν τεράστιους αριθμούς υπολογισμών, έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργούν χρησιμοποιώντας κβαντικά bits, που μπορούν να υπάρχουν σε πολλές καταστάσεις ταυτόχρονα, αντί για κατάσταση είτε 1 είτε 0, όπως τα παραδοσιακά bits των υπαρχόντων υπολογιστών και ψηφιακών συσκευών. Tο 2024 θεωρείται η χρονιά κατά την οποία οι κβαντικοί υπολογιστές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε βαριές και πολύπλοκες έρευνες και εφαρμογές, όπως η ανακάλυψη φαρμάκων, η κρυπτογραφία, η μετεωρολογία, η επιστήμη των υλικών, η ανίχνευση απάτης και διαχείριση κινδύνων σε τομείς χρηματοοικονομικών ή κυβερνητικών υπηρεσιών, ακόμη και αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Σύγκλιση πραγματικού – ψηφιακού κόσμου

Το 2024, θα συνεχίσουμε να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η διάκριση μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου (το ψηφιακό δηλαδή θα  γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικό ενώ το πραγματικό θα μετατρέπεται σε ψηφιακό). Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές από το techteacher.gr σε τέτοιες περιπτώσεις όπως χρήματα, εργασία, βιβλία, ψυχαγωγία (ταινίες, μουσική, παιχνίδια), εισιτήρια ταξιδιών, ανθρώπινη επαφή και κοινωνικότητα, κ.α.

Ελευθερία του λόγου στα κοινωνικά δίκτυα

Το 2024 μπορεί να είναι το έτος που οι κανονισμοί, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αυστηροποιηθούν, αναγκάζοντας τις εταιρείες τεχνολογίας να πάρουν μέτρα χειραγώγησης και περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, για να αντιμετωπίσουν θέματα προσβολών ή ρατσισμού. Αυτό θα οδηγήσει σε μέτρα περισσότερου ελέγχου, επεμβατικότητας και φιλτραρίσματος των συζητήσεων και περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης, ως και του σημείου του αποκλεισμού, κάνοντας πολύ διαφορετική, ίσως πιο βαρετή και αδιάφορη, την εμπειρία των κοινωνικών δικτύων.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η βιώσιμη ανάπτυξη θα βρίσκεται στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του 2024, καθώς χώρες, εταιρείες και άτομα θα εργάζονται για την τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της τεχνολογίας στο περιβάλλον. Σ΄ αυτά περιλαμβάνονται φιλικότεροι προς το περιβάλλον τρόποι μετακίνησης,άρα προσπάθεια αύξησης μεριδίου αγοράς ηλεκτρικών αυτοκίνητων, ποδηλάτων, μέσων μαζικής μεταφοράς. Θα δοθεί προτεραιότητα στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών άνθρακα, αλλά και σε ανάπτυξη πράσινων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κυκλική οικονομία θα γίνει πιο σημαντική καθώς η ανθεκτικότητα αλλά και η επαναχρησιμοποίηση θα ενσωματώνονται σταδιακά στα προϊόντα αλλά και στις συνήθειες των καταναλωτών.

Βλέποντας όλα αυτά, δεν μπορούμε να αποφύγουμε και απαισιόδοξες σκέψεις για τον τρόπο των εφαρμογών που μπορεί να έχουν όλες αυτές οι ανακαλύψεις, για τις προθέσεις των ανθρώπων που θα τις ελέγχουν και για τη μορφή που θα έχει η κοινωνία και ο κόσμος στο  μέλλον.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *