TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΕπικαιρότητα

Κίνδυνοι στο ίντερνετ

Sharing

Όπως και στον πραγματικό κόσμο έτσι και στον εικονικό κόσμο του ίντερνετ γνωρίζουμε νέα μέρη, νέους ανθρώπους, νέες καταστάσεις. Με τόσα πολλά ενδιαφέροντα και ελκυστικά να δούμε και να κάνουμε στο Διαδίκτυο, είναι εύκολο να παραμελήσουμε τους πολύ σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν και που, όπως και στον πραγματικό κόσμο, να αποδειχθούν ιδιαίτερα απειλητικοί.

Τα τελευταία χρόνια, το έγκλημα στο διαδίκτυο (cybercrime) έχει πάρει αλματώδη ανάπτυξη και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Μόνο το 2015, καταγράφηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις και έχει υπολογιστεί ότι το παγκόσμιο κόστος θα είναι άνω των 2 τρις δολαρίων μέχρι το 2019.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που μπορεί να προέλθουν μέσα από έναν εικονικό κόσμο που υπάρχει μόνο μέσα στις οθόνες των συσκευών και όσο είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο (αν και πολλά από τα παρακάτω μπορεί να μεταδοθούν και μέσω των τοπικών δικτύων αλλά και με φορητά μέσα, όπως στικάκια USB κ.α.); Η γενική ονομασία τους είναι malware (malicious software – κακόβουλο λογισμικό) ενώ αναφέρονται και σαν ιοί (virus):

Κίνδυνοι στο ίντερνετ

Virus (Ιοί)

Διαφόρων ειδών και σκοπών προγράμματα, που λειτουργούν εισάγοντας ή συνδέοντας τον εαυτό τους σε υπάρχοντα προγράμματα ή αρχεία, προκαλώντας απροσδόκητα ή καταστρεπτικά αποτελέσματα στον υπολογιστή, με αποτέλεσμα καθυστέρηση ή και αδυναμία λειτουργίας του. Οι ιοί μπορούν να αναπαράγονται και να μεταδίδονται από τον έναν σε άλλους υπολογιστές, όπως τους ιούς της γρίπης.

Worms

Παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες στην λειτουργία τους με τους ιούς, όμως δεν χρειάζεται να συνδεθούν με υπάρχοντα προγράμματα ή αρχεία. Υπάρχουν επίσης διαφορές ως προς τον τρόπο μετάδοσης τους και ως προς την περιοχή του συστήματος που θα προσβάλουν.

Ransomware

Εγκαθίστανται κρυφά στους υπολογιστές και είτε ανακαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (φωτογραφίες, βίντεο, επισκέψεις σε σάιτς, κα.), απειλώντας να τα δημοσιεύσουν είτε εμποδίζουν τη λειτουργία της συσκευής, απειλώντας να την καταστρέψουν (διαγραφή αρχείων, προβλήματα στο hardware), έως ότου καταβληθούν λύτρα.

Trojans, spyware

Ενσωματώνονται κρυφά σε κανονικές νόμιμες εφαρμογές ή συνεργάζονται μαζί τους, για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του χρήστη, κυρίως στο ίντερνετ, την αγοραστική συμπεριφορά του και την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων.

Adware

Τα μόνα που ο καθένας μπορεί να καταλάβει εύκολα την παρουσία τους. Προδίδονται από την συνεχή εμφάνιση ανεπιθύμητων διαφημιστικών μηνυμάτων, χρησιμοποιώντας παρεμβατικές και κατά καιρούς επικίνδυνες μεθόδους.

Rootkits

Εγκαθίστανται σε πολύ χαμηλό επίπεδο του λειτουργικού συστήματος κι έτσι παρακάμπτουν την προστασία από firewalls και antivirus και επιτρέπουν τη μετέπειτα απομακρυσμένη διαχείριση του υπολογιστή από κάποιον τρίτο.

Bots, zombies

Καθιστούν τους υπολογιστές που προσβάλλουν µέλη ενός δικτύου πολλών μολυσμένων υπολογιστών που ελέγχεται εξ’ αποστάσεως από τρίτους, µε σκοπό την πραγματοποίηση επιθέσεων σε διάφορους στόχους (DDOS ATTACKS).

Phishing emails

Ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία προσποιούνται ότι προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες, με σκοπό τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών, όπως κωδικούς πρόσβασης ebanking ή εταιρικών δικτύων, αριθμούς πιστωτικών καρτών κα.

Κοινωνικά δίκτυα

Τα τελευταία χρόνια και καθώς οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, έχουν προσελκύσει επίσης την προσοχή των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Μέσω αυτών μπορούν να εγκαταστήσουν πιο εύκολα, αρκετά από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και να αλιεύσουν πλήθος ευαίσθητων πληροφοριών και στοιχείων των χρηστών.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

Φυσικά αν και το ίντερνετ είναι γεμάτο παγίδες και κινδύνους και ενώ η χρήση διαφόρων προγραμμάτων ανίχνευσης ιών και κακόβουλων προγραμμάτων μπορεί να θεωρηθεί ως το ελάχιστο επίπεδο για την προστασία των χρηστών, τίποτα δεν είναι καλύτερο απ’ το να είναι ενημερωμένοι και υποψιασμένοι για τις απειλές που υπάρχουν, μετατρέποντάς το σε μια πολύ ψυχαγωγική, μορφωτική και ενημερωτική εμπειρία.
Δείτε τις ενδείξεις ότι ο υπολογιστής έχει προσβληθεί από ιούς.

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *