TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Επικαιρότητα

Επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality)

augmented_reality_pokemon_goTo καλοκαίρι του 2016 μια τρέλα είχε κυριεύσει τους νέους (και όχι μόνο) όλου του πλανήτη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Όλοι θυμόμαστε ανθρώπους να τρέχουν και να δείχνουν με τα κινητά τους σε διάφορες περιοχές προσπαθώντας να πιάσουν Pokémons με την εφαρμογή Pokémon Go, η οποία χρησιμοποιώντας το GPS και την κάμερα της συσκευής, εμφάνιζε στην οθόνη της, πάνω από το υπαρκτό περιβάλλον, τα γνωστά εικονικά πλάσματα με τα οποία μπορούσες να αλληλεπιδράσεις. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή της πλειονότητας του κόσμου με την Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality).



Στην Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality στα αγγλικά και AR για συντομία), τεχνητά ψηφιακά τρισδιάστατα αντικείμενα ενσωματώνονται σε πραγματικό χρόνο στο υπάρχον περιβάλλον, δίνοντας και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης στο χρήστη  Οι εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας χρησιμοποιούν το GPS της συσκευής για τον εντοπισμό της θέσης του χρήστη, της πυξίδας  για τον εντοπισμό του προσανατολισμού της συσκευής και της κάμερας για τη λήψη του περιβάλλοντος χώρου.

Εκτός από τις οθόνες των φορητών συσκευών, για την προβολή της Επαυξημένης Πραγματικότητας χρησιμοποιούνται και διαφανείς μάσκες  ή γυαλιά που προσαρμόζονται στο κεφάλι (head mounted displays).

augmented_reality_plane

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality) συγκρίνεται με την Εικονική Πραγματικότητα (virtual reality) μια που και οι δύο δημιουργούν κάποιες ψευδαισθήσεις. Η βασική διαφορά τους είναι ότι η Επαυξημένη Πραγματικότητα προσομοιώνει τεχνητά αντικείμενα πάνω στο πραγματικό περιβάλλον, ενώ η Εικονική Πραγματικότητα δημιουργεί ένα εντελώς ξεχωριστό ψηφιακό περιβάλλον, αποκόβοντάς σε εντελώς από το υπάρχον.

Χρήσεις της Επαυξημένης Πραγματικότητας

Παιχνίδια

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για Επαυξημένη Πραγματικότητα. Το οπτικό περιεχόμενο του παιχνιδιού ενσωματώνεται στο περιβάλλον του χρήστη σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Εκπαίδευση

Ένα τομέας όπου η επαυξημένη πραγματικότητα αποκτά τεράστια δυναμική είναι η εκπαίδευση. Η ανάπτυξη νέων τύπων ελκυστικού περιεχομένου συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση του μαθήματος και στην αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών. Μια τάξη εικονικής πραγματικότητας επιτρέπει στα παιδιά να πετάξουν στο διάστημα για να παρακολουθήσουν το σχηματισμό των αστεριών, να συρρικνωθούν για να επιθεωρήσουν τις διεργασίες του ανθρώπινου σώματος κ.α.

Η Google διαθέτει μια εφαρμογή για προβολή τρισδιάστατων ζώων στα κινητά

Αρχιτεκτονική

Η οπτικοποίηση της αρχιτεκτονικής δίνει στους μηχανικούς και τους κατασκευαστές τη δυνατότητα να απεικονίσουν τα σχέδια των κτιρίων και άλλων κατασκευών και να τα τοποθετήσουν  στην περιοχή που προβλέπεται, πριν κατασκευαστούν πραγματικά.

Εκδόσεις

Οι εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών εμπλουτίζονται με ψηφιακό περιεχόμενο, με τη χρήση εφαρμογών που δημιουργούν τρισδιάστατα μοντέλα (ζώων, πλανητών, πολεμικών σκηνών, κ.α.) αναπαράγουν βίντεο και επιτρέπουν αλληλεπίδραση με το κείμενο.

2 εταιρείες στην Ελλάδα κυκλοφορούν σχετικές εκδόσεις με εκπαιδευτικό κυρίως περιεχόμενο.

Εδώ μπορούν όλοι να δουν πώς μπορούν να δοκιμάσουν μόνοι τους την Επαυξημένη Πραγματικότητα, εκτυπώνοντας και χρωματίζοντας μια εικόνα και κατεβάζοντας  την αντίστοιχη εφαρμογή

Οδηγίες χρήσης

Το smartphone ή το tablet μετατρέπεται σε διαδραστικό ψηφιακό οδηγό. Σαρώνοντας ένα σημείο της συσκευής ή του οχήματος, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το τι εμφανίζεται, χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες χρήσης, συντήρησης και επιδιόρθωσης.

Ειδικά για εγκαταστάσεις, επισκευές και συντηρήσεις πολύπλοκων μηχανημάτων, η ευκολία που δίνει η Επαυξημένη Πραγματικότητα, βελτιώνει την απόδοση των τεχνικών.

Στρατός

Τα συστήματα Τακτικής Αυξημένης Πραγματικότητας θα φέρουν επανάσταση στο πώς οι στρατιώτες θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες κατά την εκπαίδευση και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, έτσι ώστε να γνωρίζουν καλύτερα το χώρο, να αναλύουν δεδομένα και να παίρνουν αποφάσεις. Ήδη ο Αμερικανικός Στρατός υπέγραψε συμβόλαιο με τη Microsoft για να προμηθευτεί 100.000 HoloLens συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας,

https://www.youtube.com/watch?v=X-fj_5n-kto

Η επαυξημένη πραγματικότητα προσθέτει μια νέα διάσταση αλληλεπίδρασης μεταξύ του πραγματικού κόσμου και των ψηφιακών συσκευών και αναμφισβήτητα ανοίγει νέους κόσμους σε πάρα πολλούς τομείς και επαγγέλματα εμπλουτίζοντάς με νέες δυνατότητες οι οποίες όλο και θα αυξάνονται στα επόμενα χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *