TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΕπικαιρότητα

Εντοπισμός κειμένων, γραμμένων από Τεχνητή Νοημοσύνη

Sharing

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείται πια από πολλούς ανθρώπους για επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αναφερόμενοι σε τεχνητή νοημοσύνη (AI) εννοούμε στην προσομοίωση της ανθρώπινης νοημοσύνης από μηχανήματα (υπολογιστές) που είναι προγραμματισμένα να μαθαίνουν, να σκέφτονται, να επιλύουν προβλήματα και να ανταποκρίνονται σαν άνθρωποι σε ερωτήσεις και προβλήματα που τίθενται.

Έχουμε παρουσιάσει στο άρθρο μας Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, μερικάαπό αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, που είναι ήδη διαθέσιμα στο ίντερνετ και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από οποιονδήποτε θέλει να εξερευνήσει τις δυνατότητές τους. Το πιο γνωστό για τους περισσότερους είναι το ChatGPT, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ανθρώπινες απαντήσεις στις ερωτήσεις που του γίνονται, να συνομιλήσει για μια ποικιλία θεμάτων και να δημιουργήσει ακόμα και πρωτότυπα ποιήματα, λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα  αλλά και επιστημονικές μελέτες. Δεν άργησε λοιπόν να ανακαλυφτεί από φοιτητές και μαθητές που άρχισαν να το χρησιμοποιούν για να γράφουν τις εργασίες τους άκοπα και να εξαπατούν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δυσκολεύονται να προσδιορίσουν εάν η εργασία των μαθητών είναι πρωτότυπη, δεδομένου του πόσο φυσικά φαίνονται τα κείμενα που δημιουργούνται.

Και βέβαια δεν είναι μόνο το ChatGPT. Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα εργαλεία για συγγραφή μεγάλων κειμένων όπως το Copy.ai ή το Koala, τα οποίαείναι ιδανικά για τη δημιουργία δοκιμίων και άρθρων, προσφέροντας μάλιστα αναφορές και πηγές για τα δεδομένα τους. Όλα αυτά έχουν θορυβήσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων σε όλο τον κόσμο που ψάχνουν τρόπους για τη δίκαιη αξιολόγηση των σπουδαστών.

Στον ψηφιακό κόσμο, υπάρχουν πάντα αντίστροφοι τρόποι για την αναίρεση ή το ξεπέρασμα οποιωνδήποτε εργαλείων. Έτσι και για τα κείμενα που δημιουργούνται από Τεχνητή Νοημοσύνη, υπάρχουν μέθοδοι για τον έλεγχό τους και τον εντοπισμό αποσπασμάτων που είναι πιθανό να μην έχουν γραφεί από ανθρώπους. Τα εργαλεία Εντοπισμού κειμένων, γραμμένων από Τεχνητή Νοημοσύνη, βασίζονται και αυτά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με την οποία ελέγχονται η δομή τους,  η πολυπλοκότητα και η τυχαιότητα των εκφράσεων κ.α.

Το πιο γνωστό από τους Εντοπιστές Τεχνητής Νοημοσύνης είναι το  GPTZero που παρουσιάστηκε στις αρχές του 2023 και είναι εκπαιδευμένο να ανιχνεύει κείμενα που παράγονται από ChatGPT, GPT4, Bard, LLaMa και άλλα μοντέλα AI. Η χρήση του είναι δωρεάν, με όριο χαρακτήρων 5.000 ανά έγγραφο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αντιγράψουμε το κείμενο που θέλουμε και να το επικολλήσουμε στο GPTZero. Υπάρχουν και άλλοι Εντοπιστές Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως τα ZeroGPT, AI Detector, undetectable AI. Κάποια από αυτά έχουν και λειτουργία “Humanize” για παραλλαγή των κειμένων μας,  έτσι ώστε να μην αναγνωρίζονται σαν γραμμένα από Τεχνητή Νοημοσύνη.

Προκειμένου να διαπιστώσουμε την επιτυχία εντοπισμού χρησιμοποιήσαμε κείμενα παραγόμενα από τις Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT και Bard της Google, τα οποία υπάρχουν στα άρθρα μας Τεχνητή Νοημοσύνη για μαθητές και Τεχνητή Νοημοσύνη για δασκάλους, αλλά και κείμενα γραμμένα από εμάς, από άλλα άρθρα μας. Με βάση τις δοκιμές μας, οι Εντοπιστές κειμένων Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουν αρκετά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ωστόσο έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να θεωρηθούν απολύτως αξιόπιστοι. Άρα οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να  βασίζονται απόλυτα ακόμα στα αποτελέσματα αυτών των εργαλείων.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *