Ανέπαφες πληρωμές με το κινητό

Οι περισσότεροι μια που είμαστε όντα του υλικού κόσμου προτιμούμε και τα υπάρχοντά μας να είναι κι αυτά υλικά. Όπως έχουμε όμως αναφέρει και στο άρθρο μας για τα ebooks, ζούμε στην εποχή  κατά την οποία πολλά από όσα γνωρίζαμε σαν υλικά μετατρέπονται σε ψηφιακά και άυλα. Εισιτήρια, δώρα, μουσική, ταινίες και πολλά άλλα προστίθενται συνεχώς. Οι άνθρωποι προτιμούν να ελαττώνουν τον όγκο των υπαρχόντων τους, να είναι αυτά εύκολα προσβάσιμα από οπουδήποτε, καθώς και να διαχειρίζονται πολλές πλευρές της ζωής τους, μόνοι τους από μια δική τους συσκευή.

Τα τελευταία χρόνια σταδιακά συνηθίσαμε να χρησιμοποιούμε (με την κατάλληλη νομοθετική ώθηση βέβαια), μια αρχική μορφή ψηφιακού πορτοφολιού, τις πιστωτικές κάρτες. Απ’ ότι φαίνεται, κι αυτές θα ακολουθήσουν τη μοίρα των μετρητών σιγά σιγά, γιατί ένας νέος τρόπος πληρωμών έχει αρχίσει να εμφανίζεται. Οι πληρωμές με το κινητό, στο οποίο υπάρχει πια το ψηφιακό μας πορτοφόλι, το οποίο όμως δεν μπορούμε να το ελέγξουμε απόλυτα, αφού μεσολαβεί και μας δίνει πρόσβαση η τράπεζά μας.  

Τα πλεονεκτήματα των ανέπαφων πληρωμών με το κινητό:

Ασφάλεια

Οποιοσδήποτε έχει την κάρτα μας μπορεί να αγοράσει και να πληρώσει, ειδικά μέσω ίντερνετ, ενώ με το κινητό μπαίνει άλλο ένα επίπεδο ταυτοποίησης (ο κωδικός του κινητού ή το δακτυλικό αποτύπωμα).

Άνεση

Δε χρειάζεται να κουβαλάμε άλλο ένα αντικείμενο μαζί μας, αφού το κινητό δεν το αποχωριζόμαστε όπου και να πάμε.

Ευκολία

Δεν είναι ανάγκη να θυμόμαστε πολλούς κωδικούς για τις κάρτες μας, παρά μόνο τον κωδικό ανοίγματος του κινητού μας.

Τα μειονεκτήματα των ανέπαφων πληρωμών με το κινητό:

Λειτουργικότητα

Αδυναμία πληρωμών σε ενδεχόμενο προβλήματος του κινητού (π.χ. μπαταρία) ή της εφαρμογής.

Ιδιωτικότητα

Η τράπεζα και οποιοσδήποτε άλλος συνεργάζεται μαζί της, έχει πλήρη γνώση των κινήσεών μας, των αγορών μας, των συνηθειών μας (καλών ή και κακών) καθώς και δυνατότητες εκμετάλλευσής τους.

Έλεγχος

Η τράπεζα μεσολαβεί και μας δίνει πρόσβαση στα χρήματά μας. Αν για οποιοδήποτε λόγο η συμπεριφορά μας προς την τράπεζα ή και προς το κράτος δεν είναι η θεμιτή, η χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού μας μπορεί να απαγορευτεί. 

Τι χρειάζεται για ανέπαφες πληρωμές με το κινητό:

  • Κινητό με κύκλωμα NFC, για να μπορεί να επικοινωνεί ανέπαφα με το ειδικό μηχάνημα συναλλαγών των καταστημάτων.
  • Λογαριασμό σε τράπεζα, ο οποίος θα συνδεθεί με τον αριθμό του κινητού μας και χρεωστική κάρτα στο όνομά μας.
  • Την ειδική εφαρμογή της τράπεζας για το κινητό, την οποία θα κατεβάσουμε από το store του κινητού μας.

Αυτή τη στιγμή εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών με το κινητό μέσω NFC, διαθέτουν 3 τράπεζες.

Eurobank Mobile App

Η εφαρμογή της Eurobank είναι μια ολοκληρωμένη εφαρμογή ebanking, με την οποία έχουμε πρόσβαση στο λογαριασμό (ή τους λογαριασμούς μας) με δυνατότητες παρακολούθησης των κινήσεών του, online πληρωμών, μεταφορών κ.α. Στην εφαρμογή μπορούμε να συνδέσουμε και την κάρτα μας, έτσι ώστε όταν χρειαστεί να πληρώσουμε, να την επιλέγουμε – αφού ενεργοποιήσουμε το NFC – χωρίς να χρειάζεται να μπούμε στο ebanking και χωρίς την ανάγκη σύνδεσης σε wifi.

my Alpha wallet

Η Alpha Bank διαθέτει μια ξεχωριστή εφαρμογή ψηφιακού πορτοφολιού και ανέπαφων πληρωμών, από την κύρια εφαρμογή διαχείρισης των λογαριασμών και ebanking, που είναι η myAlpha Mobile. Με την εφαρμογή my Alpha wallet, πραγματοποιούμε ανέπαφες πληρωμές με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου μέσω της λειτουργίας Tap ‘n Pay, καθώς επίσης και πληρωμές λογαριασμών με δυνατότητα σάρωσης κωδικού και ταυτόχρονα έχουμε άμεση και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις συναλλαγές και ενέργειές μας μέσω push notifications. Στην εφαρμογή συνδεόμαστε είτε εισάγοντας username και password ή για ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία, κάνοντας χρήση του δακτυλικού αποτυπώματος, εφόσον υποστηρίζεται από τη συσκευή μας. Και εδώ για τις ανέπαφες πληρωμές πρέπει η σύνδεση NFC του κινητού να είναι ενεργοποιημένη.

Winbank Mobile

Η εφαρμογή της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε πρόσφατα με τη δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών με το κινητό, με την υπηρεσία winbank pay, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, από το menu ρυθμίσεων της εφαρμογής, οπότε θα εμφανιστεί το εικονίδιο του winbank pay στο πάνω μέρος της οθόνης εισόδου.Με την ενεργοποίηση του winbank pay, όλες οι ενεργές κάρτες της τράπεζας που έχουμε στην κατοχή μας, προστίθενται αυτόματα στην υπηρεσία. Η χρήση της υπηρςσίας δεν απαιτεί internet, απλώς την ενεργοποίηση του NFC. Θα πρέπει όμως για τη σωστή λειτουργία της, να συνδέεται η συσκευή του τηλεφώνου στο internet ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Και με τις 3 εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών μπορούμε να πραγματοποιούμε απρόσκοπτα πληρωμές, χωρίς τη χρήση Wi-Fi ή δεδομένων. Αυτό μπορεί να γίνεται για 10 περίπου συνεχόμενες φορές και μετά για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να πληρώσουμε αν δεν έχουμε συνδεθεί με Wi-Fi ή δεδομένα προκειμένου να ανανεωθεί ξανά αυτός ο αριθμός πληρωμών. Στο χώρο των ανέπαφων πληρωμών μέσω εφαρμογών διαχείρισης ψηφιακών πορτοφολιών, όπως και για αγορές online έχουν μπει και γνωστοί γίγαντες του ίντερνετ και ήδη υπάρχουν τα Google Pay, Apple Pay και έρχεται και το Facebook Libra. Προς το παρόν το πρώτο δεν υποστηρίζεται στην Ελλάδα, ενώ το δεύτερο ήδη υποστηρίζεται από Alpha Bank, Viva και διάφορες άλλες ξένες τράπεζες.

Υπάρχουν επίσης και εναλλακτικές ψηφιακές τράπεζες μόνο στο ίντερνετ.

Δείτε ακόμα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.