TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

ΕπικαιρότηταΚινητό

Ανέπαφες πληρωμές με το κινητό

Οι περισσότεροι μια που είμαστε όντα του υλικού κόσμου προτιμούμε και τα υπάρχοντά μας να είναι κι αυτά υλικά. Όπως έχουμε όμως αναφέρει και στο άρθρο μας για τα ebooks, ζούμε στην εποχή  κατά την οποία πολλά από όσα γνωρίζαμε σαν υλικά μετατρέπονται σε ψηφιακά και άυλα. Εισιτήρια, δώρα, μουσική, ταινίες και πολλά άλλα προστίθενται συνεχώς. Οι άνθρωποι προτιμούν να ελαττώνουν τον όγκο των υπαρχόντων τους, να είναι αυτά εύκολα προσβάσιμα από οπουδήποτε, καθώς και να διαχειρίζονται πολλές πλευρές της ζωής τους, μόνοι τους από μια δική τους συσκευή.

Τα τελευταία χρόνια σταδιακά συνηθίσαμε να χρησιμοποιούμε (με την κατάλληλη νομοθετική ώθηση βέβαια), μια αρχική μορφή ψηφιακού πορτοφολιού, τις πιστωτικές κάρτες. Απ’ ότι φαίνεται, κι αυτές θα ακολουθήσουν τη μοίρα των μετρητών σιγά σιγά, γιατί ένας νέος τρόπος πληρωμών έχει αρχίσει να εμφανίζεται. Οι πληρωμές με το κινητό, στο οποίο υπάρχει πια το ψηφιακό μας πορτοφόλι, το οποίο όμως δεν μπορούμε να το ελέγξουμε απόλυτα, αφού μεσολαβεί και μας δίνει πρόσβαση η τράπεζά μας.  

Τα πλεονεκτήματα των ανέπαφων πληρωμών με το κινητό:

Ασφάλεια

Οποιοσδήποτε έχει την κάρτα μας μπορεί να αγοράσει και να πληρώσει, ειδικά μέσω ίντερνετ, ενώ με το κινητό μπαίνει άλλο ένα επίπεδο ταυτοποίησης (ο κωδικός του κινητού ή το δακτυλικό αποτύπωμα).

Άνεση

Δε χρειάζεται να κουβαλάμε άλλο ένα αντικείμενο μαζί μας, αφού το κινητό δεν το αποχωριζόμαστε όπου και να πάμε.

Ευκολία

Δεν είναι ανάγκη να θυμόμαστε πολλούς κωδικούς για τις κάρτες μας, παρά μόνο τον κωδικό ανοίγματος του κινητού μας.

Τα μειονεκτήματα των ανέπαφων πληρωμών με το κινητό:

Λειτουργικότητα

Αδυναμία πληρωμών σε ενδεχόμενο προβλήματος του κινητού (π.χ. μπαταρία) ή της εφαρμογής.

Ιδιωτικότητα

Η τράπεζα και οποιοσδήποτε άλλος συνεργάζεται μαζί της, έχει πλήρη γνώση των κινήσεών μας, των αγορών μας, των συνηθειών μας (καλών ή και κακών) καθώς και δυνατότητες εκμετάλλευσής τους.

Έλεγχος

Η τράπεζα μεσολαβεί και μας δίνει πρόσβαση στα χρήματά μας. Αν για οποιοδήποτε λόγο η συμπεριφορά μας προς την τράπεζα ή και προς το κράτος δεν είναι η θεμιτή, η χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού μας μπορεί να απαγορευτεί. 

Τι χρειάζεται για ανέπαφες πληρωμές με το κινητό:

  • Κινητό με κύκλωμα NFC, για να μπορεί να επικοινωνεί ανέπαφα με το ειδικό μηχάνημα συναλλαγών των καταστημάτων.
  • Λογαριασμό σε τράπεζα, ο οποίος θα συνδεθεί με τον αριθμό του κινητού μας και χρεωστική κάρτα στο όνομά μας.
  • Μια ειδική εφαρμογή τράπεζας ή άλλης εταιρείας για το κινητό, την οποία θα κατεβάσουμε από το store του κινητού μας.

Εφαρμογές ψηφιακού  πορτοφολιού 

Η δημοφιλέστερη εφαρμογή ψηφιακού  πορτοφολιού  είναι και (αυτή) της Google, το Πορτοφόλι Google (Google Pay), που διατίθεται σε όλους τους κατόχους συσκευών Android και Wear OS οι οποίοι διαθέτουν και χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες Visa και Mastercard. Στην εφαρμογή εισάγουμε μία ή περισσότερες κάρτες (γίνονται δεκτές όλων των ελληνικών τραπεζών) και πληρώνουμε με το κινητό ή και το ρολόι ανέπαφα σε όλες τις επιχειρήσεις.
Παρόμοια εφαρμογή, αλλά για χρήστες iPhone ή Apple Watch είναι η  Apple Pay. Ταυτόχρονα και άλλοι κατασκευαστές κινητών ή smartwatches παρουσιάζουν δικά τους συστήματα ανέπαφων πληρωμών, όπως Garmin Pay, Xiaomi Pay, Fitbit Pay, κ.α. τα οποία σιγά σιγά υποστηρίζονται και από ελληνικές τράπεζες, όπως η Eurobank, η Alpha Bank, η Πειραιώς με κλικ σε κάθε τράπεζα βλέπουμε ποιες εφαρμογές υποστηρίζονται από την κάθε μία).

Εφαρμογές ψηφιακού  πορτοφολιού τραπεζών

Είναι πολλοί που δεν θέλουν να γνωστοποιούνται οι συναλλαγές τους και η καταναλωτική τους συμπεριφορά σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να τα χρησιμοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα με διάφορους τρόπους. Γι’ αυτούς υπάρχουν εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών των ίδιων των τραπεζών. Αυτή τη στιγμή εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών με το κινητό μέσω NFC, διαθέτουν 2 τράπεζες, η Πειραιώς και η Alpha Bank.

my Alpha wallet

Η Alpha Bank διαθέτει μια ξεχωριστή εφαρμογή ψηφιακού πορτοφολιού και ανέπαφων πληρωμών, από την κύρια εφαρμογή διαχείρισης των λογαριασμών και ebanking, που είναι η myAlpha Mobile. Με την εφαρμογή my Alpha wallet, πραγματοποιούμε ανέπαφες πληρωμές με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε τερματικά αποδοχής καρτών (POS) με το σήμα contactless. Στην εφαρμογή συνδεόμαστε είτε εισάγοντας username και password ή για ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία, κάνοντας χρήση του δακτυλικού αποτυπώματος, εφόσον υποστηρίζεται από τη συσκευή μας. Και εδώ για τις ανέπαφες πληρωμές πρέπει η σύνδεση NFC του κινητού να είναι ενεργοποιημένη.

winbank pay

Από την Τράπεζας Πειραιώς διατίθεται η κύρια εφαρμογή διαχείρισης των λογαριασμών και ebanking, που είναι η Winbank Mobile. Μέσω αυτής μπορεί να ενεργοποιήθεί το winbank pay, όλες οι ενεργές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς προστίθενται αυτόματα στην υπηρεσία. και τότε το εικονίδιο του winbank pay θα εμφανιστεί στο πάνω μέρος της οθόνης εισόδου της εφαρμογής, για να κάνουμε εύκολα ανέπαφες πληρωμές.

Και με τις 2 εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών μπορούμε να πραγματοποιούμε απρόσκοπτα πληρωμές, χωρίς τη χρήση Wi-Fi ή δεδομένων. Αυτό μπορεί να γίνεται για 10 περίπου συνεχόμενες φορές και μετά για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να πληρώσουμε αν δεν έχουμε συνδεθεί με Wi-Fi ή δεδομένα προκειμένου να ανανεωθεί ξανά αυτός ο αριθμός πληρωμών.

Υπάρχουν επίσης και εναλλακτικές ψηφιακές τράπεζες μόνο στο ίντερνετ.


Δείτε ακόμα

Δείτε ακόμα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *