Φωτογραφίες για ταυτότητα ή διαβατήριο μόνοι μας

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα χρειαστούμε για διάφορους λόγους την έκδοση διαφόρων τύπων δελτίων και καρτών στα οποία απαιτούνται και φωτογραφίες μας.  Αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, βιβλιάριο, πάσο συγκοινωνιών, διάφορες άδειες (οδήγησης, κυνηγιού, κ.α.), αθλητικά – μαθητικά δελτία, κ.α. Το κόστος  για μία τετράδα σε όλους τους τύπους φωτογραφιών κυμαίνεται γύρω στα 10€ αλλά μπορεί να φτάσει και στα 20€. Η σημερινή τεχνολογία μας δίνει τα εργαλεία και με τη δική μας εξοικείωση και προσπάθεια βέβαια, μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το κόστος, για μας, τους δικούς μας και τους φίλους μας, αρκεί να διαθέτουμε μια μέση φωτογραφική μηχανή ή κινητό.

Για να φτάσουμε στο σημείο να τραβάμε σωστές φωτογραφίες χρειάζονται δοκιμές, πειραματισμός, εξάσκηση. Αυτά μπορούμε να τα κάνουμε με φωτογραφίες που δεν έχουν πολλές απαιτήσεις, όπως φωτογραφίες για τις δραστηριότητες σχολείου ή νηπιαγωγείου, για μέλη διαφόρων αθλητικών ή άλλων σωματείων, για κάρτες συγκοινωνιών, φοιτητικές, κ.α.

Oι περισσότεροι από μας έχουν ήδη τον εξοπλισμό που απαιτείται, δηλαδή ένα smartphone με κάμερα για τη λήψη της φωτογραφίας, ένα καλώδιο USB για τη μεταφορά στον υπολογιστή και έναν εκτυπωτή. Στο άρθρο μας Φωτογραφίες ταυτότητας μαθητών περιγράφεται η διαδικασία λήψης, μεταφοράς στον υπολογιστή, επεξεργασίας στο Word και εκτύπωσης φωτογραφιών ταυτότητας για απλές χρήσεις. Όταν αποκτήσουμε εμπειρία, μπορούμε να πάμε στο επίπεδο των πιο απαιτητικών φωτογραφιών για ταυτότητα ή διαβατήριο:

  • Επιλέγουμε μια αρκετά μεγάλη ανάλυση (πάνω από 2 megapixel) και τις ρυθμίσεις όλες στο αυτόματο.
  • Διαλέγουμε χώρο με έντονο διάχυτο φωτισμό, με το φως να έρχεται πίσω από το φωτογράφο.
  • Ο φωτογραφιζόμενος να στέκεται σε απόσταση περίπου 1 μ. από ανοιχτόχρωμο φόντο π.χ. μπροστά από έναν λευκό τοίχο για να αποφεύγονται οι σκιές (στο πρόσωπο ή στο φόντο).
  • Σώμα, πρόσωπο (ανέκφραστο) και μάτια στραμμένα προς το φωτογράφο.
  • Φωτογραφίζουμε χωρίς φλας, φροντίζοντας να φαίνεται μόνο το πρόσωπο και λίγο οι ώμοι.

Δείτε εδώ πιο αναλυτικά συμβουλές για μια καλή λήψη φωτογραφίας για ταυτότητα ή διαβατήριο.

Επειδή οι περισσότεροι δε διαθέτουμε τους φωτογραφικούς εκτυπωτές που απαιτούνται για την εκτύπωση μπορούμε αφού δημιουργήσουμε το απαραίτητο αρχείο, με τον τρόπο που θα περιγράψουμε παρακάτω να το πάμε για εκτύπωση σε φωτογράφο (το κόστος για εκτύπωση φωτογραφίας είναι περίπου 0,5 €). Αν βέβαια διαθέτουμε εκτυπωτή, δε χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε μια εκτύπωση και να δούμε αν θα γίνει δεκτή.

Το αρχείο προς εκτύπωση, συνήθως μια τετράδα φωτογραφιών μπορούμε να το δημιουργήσουμε με διάφορους τρόπους:

Δείτε ακόμα