TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Δραστηριότητες

Προστασία αρχείων με αντίγραφα ασφαλείας

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στον καθένα μας που ασχολούμαστε με υπολογιστές κάποια στιγμή θα συμβεί μια απώλεια δεδομένων και αρχείων. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε αστοχία ή βλάβη του υλικού (προβλήματα σκληρού δίσκου, ή και άλλων  τμημάτων του υπολογιστή) είτε σε πρόβλημα του λογισμικού (ακούσιες εγκαταστάσεις διαφόρων προβληματικών ή και κακόβουλων προγραμμάτων από το ίντερνετ όπως ιοί, adware, κ.α.) είτε και σε άλλες άσχετες αιτίες (διακοπές ή αυξομοιώσεις τάσεις ηλεκτρικού ρεύματος, κ.α.).



Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την προστασία των δεδομένων μας από τέτοιες απώλειες, ανάλογα και με τις αιτίες που μπορεί να τις προκαλέσουν, μερικοί απλοί και ανέξοδοι αλλά και άλλοι πολύπλοκοι ή και με κόστος:

  • Να χωριστεί ο σκληρός δίσκος σε 2 εικονικά διαμερίσματα (πχ. C και D) έτσι ώστε στο πρώτο τμήμα να εγκατασταθούν τα Windows και τα άλλα προγράμματα και στο δεύτερο τμήμα να αποθηκεύονται τα αρχεία μας. Αυτό γίνεται εύκολα με προγράμματα partitioning όπως τα δωρεάν Paragon Partition Manager Free ή το GParted κ.α. Έτσι σε περίπτωση προσβολής από κακόβουλα προγράμματα  και δυσλειτουργίας του υπολογιστή, όπου θα χρειαστεί format – διαγραφή των πάντων και επανεγκατάσταση των Windows, αυτό θα γίνει μόνο στον τμήμα C του δίσκου και όχι στο άλλο, όπου θα βρίσκονται τα αρχεία μας.
  • Να τοποθετηθεί ένας δεύτερος εσωτερικός σκληρός δίσκος (κόστος από 40€ περίπου για τα 500GB) έτσι ώστε αν πάθει ολοκληρωτική βλάβη ο πρώτος (C), να παραμείνουν τα αρχεία στον δεύτερο.
  • Για περισσότερη ασφάλεια, να προμηθευτούμε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο (με παρεμφερές κόστος) και να αποθηκεύουμε τα αρχεία και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό, χειροκίνητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή αυτόματα με προγράμματα backup.
  • Ταυτόχρονα με τους προηγούμενους τρόπους και για περισσότερη ακόμα ασφάλεια, να χρησιμοποιήσουμε μια υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων στο ίντερνετ όπως τις γνωστές Dropbox, Google Drive και πολλές άλλες ακόμα, για να υπάρχουν αντίγραφα των αρχείων μας εκτός από τοπικά και online . Εξυπακούεται ότι ευαίσθητα δεδομένα μας, όπως προσωπικές φωτογραφίες, κωδικούς ebanking, κ.α., αποφεύγουμε να τα ανεβάζουμε online.




Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αρχεία που βρίσκονται πάνω στην Επιφάνεια Εργασίας και στους φακέλους Έγγραφα και Λήψεις, βρίσκονται στο δίσκο C και πρέπει να τα συμπεριλαμβάνουμε κι αυτά στα διάφορα backup.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *