TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Δραστηριότητες

Προγράμματα δημιουργίας εκπαιδευτικών εφαρμογών eLearning

Οι ανάγκες για χρήση εφαρμογών εκπαιδευτικού περιεχομένου πολλαπλασιάζονται τον τελευταίο καιρό είτε για τη διαδικασία της μάθησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είτε για κατάρτιση υπαλλήλων και στελεχών επιχειρήσεων είτε ακόμα και για ενασχόληση με χόμπι και θέματα γενικού ενδιαφέροντος από τον καθένα.

Για αυτούς τους σκοπούς οι περισσότεροι θα δημιουργήσουν απλές παρουσιάσεις στο PowerPoint ή βίντεο με κινούμενη εικόνα, φωτογραφίες, screenshots, κείμενα κ.α. στο youtube. Όσοι όμως θέλουν να πάνε ένα βήμα (και πολλά περισσότερα) παραπέρα, θα προσπαθήσουν να το πετύχουν με κάποιο πρόγραμμα δημιουργίας εκπαιδευτικών εφαρμογών eLearning.

Με τις εφαρμογές αυτές η μάθηση ξεφεύγει από τα πλαίσια της τάξης και από την ανάγκη της παρουσίας εκπαιδευτικών και μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε στιγμή, σε κάθε συσκευή (στους υπολογιστές της τάξης, στα κινητά των μαθητών). Μπορεί ακόμα να εμπλουτιστεί με βίντεο, ήχο, εντυπωσιακά γραφικά και εικόνες, διαδραστικά τεστ και ασκήσεις, ανατροφοδότηση και επιβράβευση. Η αξία των εκπαιδευτικών, η ζωντανή παρουσία και αλληλεπίδραση με τους μαθητές δεν αμφισβητείται βέβαια από κανέναν. Έχει όμως και η μέθοδος eLearning τις χρήσεις της και τη χρησιμότητά της. Ένα συνδυασμός των 2 μεθόδων θα ήταν σε πολλές περιπτώσεις το καλύτερο.

Τι είναι και τι περιλαμβάνουν οι εκπαιδευτικές εφαρμογές eLearning

Παρουσιάζουμε παρακάτω  τα καλύτερα προγράμματα δημιουργίας εκπαιδευτικών εφαρμογών eLearning, που κυκλοφορούν:

Lectora Inspire

Το Lectora Inspire είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα του είδους του αλλά και το ακριβότερο (η τιμή του ξεκινά από 2.595$). Διαθέτει ένα ισχυρό σύνολο λειτουργιών που θα καλύψει όλες τις ανάγκες κάθε δημιουργού εκπαιδευτικού περιεχομένου, αλλά είναι επίσης αρκετά διαισθητικό για τους νέους χρήστες. Στην αγορά του συμπεριλαμβάνονται πολλά επιπλέον προγράμματα και πρόσθετα (το πιο γνωστό είναι το Camtasia για τη δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο).

Adobe Captivate

Το Adobe Captivate είναι ένα εργαλείο για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου eLearning εφαρμογών (authoring tool), όπως εκπαίδευση στη χρήση λογισμικού με προσομοιώσεις, διαδικτυακά σεμινάρια, εφαρμογές και περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας, μαθήματα με διαδραστικά βίντεο και ασκήσεις και κουίζ σε πολλές μορφές, ανάλογα με τη χρήση τους, όπως και το προηγούμενο. Δυστυχώς για να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητές του χρειάζεται πολλή ενασχόληση για την πλήρη γνώση του.

Το πρόγραμμα κοστίζει 1299$ στην πλήρη έκδοσή του, 40$ το μήνα με συνδρομή, αλλά υπάρχει και έκδοση για μαθητές και εκπαιδευτικούς στην τιμή των 399$.

Articulate Storyline

Αρκετά απλό για αρχάριους, αλλά αρκετά ισχυρό για όσους θέλουν περισσότερα και έχουν χρόνο να αφιερώσουν στην εκμάθηση του αλλά και στη διαδικασία authoring. Επιτρέπει να δημιουργήσουμε σχεδόν οποιαδήποτε εφαρμογή με κάθε είδους αλληλεπίδραση που μπορούμε να φανταστούμε από εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, διαδραστικά κουΐζ και ασκήσεις ως κατασκευή παιχνιδιών για την υποστήριξη της μάθησης. Οι εφαρμογές και τα μενού που δημιουργούμε προσαρμόζονται αυτόματα και δυναμικά σε κάθε οθόνη (λαπτοπ, tablet, smartphone) και παρέχουν βελτιωμένη διαδραστικότητα γρηγορότερα και ευκολότερα.

Η τιμή του ανέρχεται στα 1398$ για την έκδοση εγκατάστασης σε υπολογιστή και για την έκδοση Articulate 360 με περισσότερες δυνατότητες, πρότυπα και περιεχόμενο ετήσια συνδρομή 1299$.

ActivePresenter

Το ActivePresenter είναι βασικά ένα πρόγραμμα παρουσιάσεων όπως το PowerPoint, αλλά επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει ταυτόχρονα βίντεο, ασκήσεις και γενικά ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές εφαρμογές.  Περιλαμβάνει εργαλεία για την καταγραφή της οθόνης σε βίντεο (Screen Recording), σχολιασμό, επεξεργασία βίντεο και ήχου, δημιουργία διαδραστικών παιχνιδιών και ασκήσεων. Το αποτέλεσμα μπορεί να εξαχθεί σε πολλές μορφές ανάλογα πού το χρειαζόμαστε (pdf, PowerPoint, βίντεο, εφαρμογή για υπολογιστή, για φορητές συσκευές, για ίντερνετ).

Κόστος η απλή έκδοση 199$ και η Pro (αυτή που παρέχει διαδραστικότητα στις εφαρμογές και δημιουργία κουίζ και παιχνιδιών) 399$.

iSpring

Η πιο απλή και εύκολη από όλες τις προηγούμενες εφαρμογή authoring είναι το iSpring. Για να εγκατασταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υπάρχει ήδη το PowerPoint με το οποίο συνδέεται και όταν εγκατασταθεί εμφανίζεται σαν πρόσθετο στη γραμμή των εργαλείων του.  Άρα είναι χρήσιμο στους χρήστες που είναι εξοικειωμένοι με το PowerPoint, οι οποίοι θέλουν να προσθέσουν διαδραστικότητα και έλεγχο κατανόησης με ασκήσεις και κουίζ στις παρουσιάσεις τους. Για την αγορά του προγράμματος απαιτούνται 1270$ αλλά υπάρχουν κι εδώ επιλογές με ετήσια συνδρομή από 770$.

Για να πληρώσει βέβαια κάποιος αυτές τις τιμές για αυτά τα προγράμματα, προϋποθέτει κατ’ αρχήν ότι γνωρίζει αρκετά καλά τη χρήση τους και ότι δημιουργεί περιεχόμενο το οποίο εκμεταλλεύεται εμπορικά αν είναι επαγγελματίας. Όσοι δεν θέλουν να επιβαρυνθούν ή δε μπορούν να βρουν αυτά τα προγράμματα μέσω άλλων καναλιών (για προσωπική χρήση), μπορούν να εργαστούν με το

H5P

Το H5P είναι ένα δωρεάν εργαλείο συγγραφής eLearning, με το οποίο  έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε παρόμοιες εκπαιδευτικές εφαρμογές με τα παραπάνω αναφερόμενα προγράμματα. Μοιάζει λίγο με το LearnungApps. Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία ξεχωριστών κατασκευών: διαδραστικά βίντεο, παιχνίδια μνήμης, κουίζ, drag-and-drop, χρονογραμμές κ.α. Αυτές μπορούν να δημιουργηθούν, να αποθηκευτούν και να αναπαράγονται απευθείας στο H5P.org. Μπορούμε επίσης να τις ανεβάσουμε σε υπάρχουσες πλατφόρμες δημοσίευσης εκπαιδευτικού περιεχομένου ή και στο δικό μας σάιτ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *