Καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό

Λένε ότι η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις μαζί σου και οι φωτογραφικές μηχανές ή βιντεοκάμερες που έχουμε συνήθως οι περισσότεροι από μας μαζί μας, είναι αυτές των κινητών μας. Αυτές οι κάμερες αν και έχουν εξελιχθεί αρκετά από τότε που παρουσιάστηκαν δεν μπορούν να συγκριθούν στην ποιότητα και στις δυνατότητες με τις πραγματικές φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες, και παρουσιάζουν αρκετές αδυναμίες. Οι κυριότερες απ’ αυτές είναι η αδυναμία λήψης καλών φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και η απουσία πολλών χειροκίνητων ρυθμίσεων ή η δυσκολία εφαρμογής τους.

Όμως και με τα κινητά μπορούμε να βγάλουμε πολύ καλές φωτογραφίες, και παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά απλά κόλπα και συμβουλές για να βγάζουμε όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό:

Καθαρίζουμε πάντα το φακό, τον οποίο μπορεί να λερώνουμε ασυναίσθητα με τα δάχτυλά μας ή ακουμπώντας το κινητό σε διάφορα μέρη.

Προσπαθούμε να βρούμε κάπου για να στηρίξουμε το κινητό ή τους αγκώνες μας ή βρίσκουμε τη ρύθμιση για σταθερή λήψη.

Όταν διαλέξουμε το θέμα μας, το στοχεύουμε και πατάμε μια φορά πάνω στην οθόνη για να έχουμε σωστή εστίαση και αυτόματη ρύθμιση λήψης.

Προσπαθούμε να πηγαίνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στο θέμα μας και να μην το παρακάνουμε με το ζουμ (ειδικά το ψηφιακό), το οποίο ελαττώνει την ποιότητα της φωτογραφίας.

Χρησιμοποιούμε τη σωστή ανάλυση, ανάλογα με τη φωτογραφία. Υψηλή ανάλυση=μεγάλο μέγεθος χρησιμοποιούμε κυρίως για φωτογραφίες που θα εκτυπώσουμε ή θα μεγεθύνουμε. Χαμηλή ανάλυση=μικρό μέγεθος κυρίως για φωτογραφίες που θα ανεβάσουμε στο ίντερνετ ή θα τις στείλουμε με μέιλ. Για τις φωτογραφίες που θα αρχειοθετήσουμε μεσαία ανάλυση.

resolution_setting

Το φυσικό φως σχεδόν πάντα δίνει καλύτερες φωτογραφίες από αυτές που τραβιούνται με φλας. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ο φωτισμός να έρχεται πίσω από τον φωτογράφο. Σε περιπτώσεις που ο φωτισμός είναι πίσω από το θέμα, χρησιμοποιούμε το φλας, αλλιώς θα φαίνεται μόνο η σιλουέτα. Το φλας καλύτερα να είναι απενεργοποιημένο (και όχι στο auto), σχεδόν πάντα αυτό μας δίνει καλύτερα αποτελέσματα. Και βέβαια να θυμόμαστε ότι το φλας φωτίζει μια περιοχή 3-5 μέτρων.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ανεβάζουμε την έκθεση. Τότε θα περνάει περισσότερο φως στο φακό και θα έχουμε πιο φωτεινές φωτογραφίες.Το αντίθετο κάνουμε αν υπάρχει πολύ φως πχ. μεσημέρι.

exposure_setting

Να μην τοποθετούμε το θέμα μας στο κέντρο της φωτογραφίας. Χωρίζουμε νοητά την οθόνη σε 3 ίσες περιοχές οριζόντια και κάθετα με ευθείες (αρκετά κινητά διαθέτουν και ρύθμιση γι’ αυτό) και τοποθετούμε τα αντικείμενά ή τα ενδιαφέροντα σημεία εκεί που τέμνονται οι γραμμές.

Rule_of_Thirds

Οι κάμερες των κινητών μπορούν να ρυθμίσουν αυτόματα την ισορροπία λευκού, ειδικά αν στοχεύσουμε το θέμα και περιμένουμε λίγο. Αν αυτό δεν γίνει σωστά, τότε θα βλέπουμε φωτογραφία με κοκκινωπές ή γαλαζωπές αποχρώσεις και πρέπει να πειραματιστούμε με τη ρύθμιση της ισορροπίας λευκού.

white_balance_setting

Οι παραπάνω συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό θα μας βοηθήσουν στο να πετύχουμε πιο σωστά αποτελέσματα και να ελαχιστοποιήσουμε τις αδιάφορες ή κακές φωτογραφίες όμως δεν θα μας κάνουν αυτόματα και καλούς φωτογράφους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυριότερο για την εκμάθηση μιας τεχνικής, είναι πέρα από το ταλέντο και τη γνώση, εξάσκηση και πειραματισμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.