Ιδέες για κατασκευή ημερολογίων
Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά όπως ξέρουμε, όλοι ανταλλάσσουν δώρα ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητές τους. Είναι μια πολύ καλή ιδέα αντί να ξοδεύουμε λεφτά για να αγοράζουμε αδιάφορα αντικείμενα που θα ξεχαστούν σε κάποιο ντουλάπι ή συρτάρι (στην καλύτερη περίπτωση), να δημιουργήσουμε ένα προσωποποιημένο ημερολόγιο (με αγαπημένα για μας ή γι’ αυτούς που απευθύνεται θέματα) και να το έχουμε ή να το χαρίσουμε σε κοντινά πρόσωπα ή σε όποιον άλλον νομίζουμε. Τα ημερολόγια μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για πώληση και χρηματοδότηση από τα έσοδα, μιας εκδρομής, αγοράς εξοπλισμού, φιλανθρωπικών δράσεων, από σχολεία ή άλλους φορείς και σε συνδυασμό με ένα πρότζεκτ ή άλλη δραστηριότητα. Το ημερολόγιο μπορεί να δημιουργηθεί στο PowerPoint με τον τρόπο που δείξαμε στο άρθρο Κατασκευή ημερολογίου.
Μερικές ιδέες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, για την κατασκευή ημερολογίου, αναφέρουμε παρακάτω:
ΠΑΙΔΙΚΟ 1
Βάζουμε τους μαθητές μας ή τα παιδιά μας, να ζωγραφίσουν για τις εποχές ή τις σημαντικές γιορτές κάθε μήνα, ή διαλέγουμε κάποιες από τις ζωγραφιές τους με γενικά θέματα, τις οποίες σκανάρουμε η φωτογραφίζουμε για να τις τοποθετήσουμε στο ημερολόγιο.
ΠΑΙΔΙΚΟ 2
Τραβάμε φωτογραφίες των παιδιών ή μαθητών μας με κάτι αγαπημένο τους, π.χ. με το αγαπημένο τους ζώο ή παιχνίδι, στο αγαπημένο τους μέρος της περιοχής (γήπεδο, πάρκο, κ.α.). Αν έχουμε και λίγες γνώσεις επεξεργασίας εικόνας μπορούμε να εισάγουμε στις φωτογραφίες και αγαπημένους τους ήρωες ταινιών ή παιχνιδιών, αθλητών, καλλιτεχνών κ.α.
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ
Φωτογραφίζουμε τοπία της περιοχής σε όλες τις εποχές και καιρικές συνθήκες, για να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως για τις σελίδες ανάλογων μηνών στο ημερολόγιο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ
Συνδυάζουμε φωτογραφίες δικές μας ή από το ίντερνετ φρούτων ή λαχανικών από τα μανάβικα ή από τον κήπο μας και τα φαγητά ή τα γλυκά που φτιάχνουμε με αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ
Αν μας αρέσουν οι εκδρομές κάνουμε μια επιλογή από τις καλύτερες φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει από τον προηγούμενο χρόνο. Αν μάλιστα πηγαίνουμε τακτικά, μπορούμε να τις συνδυάσουμε με εποχές ή μήνες.
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ
Οι φιλόζωοι μπορούν να φωτογραφίσουν το αγαπημένο τους ζώο ή άλλα ζώα σε περιβάλλον ή ντεκόρ (πραγματικά ή και ψηφιακά αν μπορούν), σχετικό με τις εποχές, όπως στην παραλία, στα χιόνια, με μάσκες ή καρδιές για τον Φεβρουάριο, ξερά φύλλα για το φθινόπωρο, κ.α.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
Βρίσκουμε ρητά ή παροιμίες ή ποιήματα σχετικά με τους μήνες ή τις γιορτές και αν θέλουμε και μια σχετική μ’ αυτά φωτογραφία.
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Με εικόνες ηρώων ή γεγονότων από την αρχαία ή νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Αυτό το ημερολόγιο δημιουργήσαμε για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ
Βρίσκουμε αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα (ποιήματα, μυθιστορήματα, κ.α.), που αναφέρονται σε εποχές, γιορτές, καιρικές συνθήκες, συναισθήματα ταιριαστά με τους μήνες, τα οποία συνδυάζουμε με φωτογραφία του ποιητή ή συγγραφέα ή/και φωτογραφία σχετική με το κείμενο. Αυτό το ημερολόγιο δημιουργήσαμε για το 2020.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ
Με φωτογραφίες από τους χώρους, την υποδομή, τα αντικείμενα ή τα προϊόντα που έχουν σχέση με τις ασχολίες μας.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ
Χρησιμοποιούμε φωτογραφίες από διάφορες στιγμές μελών της οικογένειας, όπως γενέθλια, αποφοίτηση, γέννηση, αρραβώνα, κ.α.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ
Βρίσκουμε εικόνες Αγίων ή θρησκευτικών εορτών για τον κάθε μήνα (πχ Μάρτιος – Ευαγγελισμός, Ιούνιος – Αγίου Πνεύματος, Δεκέμβριος – Γέννηση)
ΤΟΠΙΚΟ
Τραβάμε φωτογραφίες από εκδηλώσεις, πανηγύρια, μνημεία, κ.α. κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, αντιπροσωπευτικές για τον κάθε μήνα από την περιοχή μας, την πόλη μας ή το χωριό μας.
Μπορούμε μάλιστα να συνδυάσουμε 2 είδη, όπως, ΤΟΠΙΚΟ – ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ με ναούς ή ξωκλήσια της περιοχής μας, ΠΑΙΔΙΚΟ – ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ με φωτογραφίες των παιδιών με φρούτα και λαχανικά, ΤΟΠΙΚΟ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ με παραδοσιακές ασχολίες ή επαγγέλματα ανθρώπων της περιοχής μας.
Οι ιδέες για κατασκευή ημερολογίων είναι πολλές, άλλες ευκολότερες άλλες πιο απαιτητικές. Αυτό που απαιτείται είναι ο σωστός προγραμματισμός και η τήρησή του από αυτούς που θα αναλάβουν αυτή την υποχρέωση.
Η εκτύπωση μπορεί να γίνει στον δικό μας εκτυπωτή, αν έχουμε λίγα αντίτυπα. Για να το δέσουμε χρειαζόμαστε μηχανή βιβλιοδεσίας σπιράλ, σπιράλ βιβλιοδεσίας, κρεμασταράκια ημερολογίων. Αυτά μπορούμε να τα βρούμε σε ειδικά καταστήματα ή στο ίντερνετ. Αν δε θέλουμε να μπλέξουμε με όλα αυτά, απευθυνόμαστε σε υπηρεσίες εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας (κόστος γύρω στα 4-5€ το ένα, για ημερολόγιο 13 σελίδων Α4) ή σε τυπογραφείο, όπου όσα περισσότερα τα αντίτυπα, τόσο φθηνότερο το κόστος ανά κομμάτι.
Αν θέλουμε να κατασκευάσουμε σχολικό ημερολόγιο μπορούμε να δούμε Ιδέες για τη δημιουργία σχολικών ημερολογίων.
Οι εικόνες και φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν για τα παραδείγματα ημερολογίων πάρθηκαν από ιστότοπους ή από αναζήτηση στο Google, προσέχοντας να έχουν επισήμανση για ελεύθερη εκ νέου χρήση. Αν παρ’ όλο αυτά κάποιος θεωρεί ότι παραβιάζονται δικαιώματα χρήσης, ας επικοινωνήσει μαζί μας για διόρθωση.