TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Δραστηριότητες

Ζωγραφική για παιδιά στον υπολογιστή

Δεν υπάρχει μαθητής, τωρινός ή και αρκετά παλαιότερος, που να μην έχει ασχοληθεί έστω και μια φορά με το πρόγραμμα Ζωγραφικής των Windows (Paint στην αγγλική έκδοση), είτε στο μάθημα της Πληροφορικής είτε σε ώρα Καλλιτεχνικών, ζωγραφίζοντας σπιτάκια, δένδρα, ήλιους, βαρκούλες, κ.α. Ένα απλό και εύκολο πρόγραμμα με βασικά εργαλεία σχεδίασης και βαψίματος, με μολύβια, μαρκαδόρους, έτοιμα σχήματα), γόμα για σβήσιμο, επιλογή χρωμάτων, εισαγωγή κειμένου. Το πρόγραμμα αυτό συνοδεύει τα Windows από την αρχική τους εμφάνιση το 1985, ως την τελευταία έκδοση, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές και αναβαθμίσεις.

Στην έκδοση 10 των Windows παρουσιάστηκε ένα ακόμα πρόγραμμα σχεδίασης, με περισσότερες λειτουργίες το Ζωγραφική 3D (Paint 3D στην αγγλική έκδοση). Σε αυτό, τα βασικά εργαλεία σχεδίασης και βαψίματος, που έχει και το απλό Ζωγραφική, είναι περισσότερα και πιο εξελιγμένα. Εκτός από αυτά υπάρχουν και πολλά ακόμα, όπως σχεδίαση στερεών σχημάτων με δυνατότητες περιστροφής και φωτισμού, εισαγωγή τρισδιάστατων μοντέλων (ανθρώπων, ζώων), εισαγωγή αυτοκόλλητων έτοιμων σχεδίων, cliparts και εικόνων.

Όσοι έχουν παλαιότερους υπολογιστές με προηγούμενες εκδόσεις των Windows ή όσοι επιθυμούν ένα πιο ταιριαστό και πιο φιλικό για παιδιά πρόγραμμα ζωγραφικής, μπορούν να κοιτάξουν και τα παρακάτω απλά και δωρεάν προγράμματα για ζωγραφική στον υπολογιστή:

PicPick

Το PicPick θυμίζει πολύ το απλό πρόγραμμα Ζωγραφικής των Windows, παρέχοντας όμως πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά. Εκτός από ζωγραφική, βάψιμο, περιλαμβάνει επί πλέον εργαλεία κειμένου και γραφικών, μοιρογνωμόνιο, μεγεθυντικό φακό, κάνοντάς το ιδανικό για εκπαιδευτική χρήση ψηφιακού  πίνακα, κ.α. Ταυτόχρονα διατίθενται και εργαλεία επεξεργασίας εικόνας. Τέλος οι δημιουργίες και οι εικόνες μπορούν να αποθηκευθούν σε Dropbox και Google Drive, όπως επίσης και να δημοσιευθούν σε Facebook, Twitter κ.λ.π.

Tux Paint

Το Tux Paint είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα ζωγραφικής και είναι κατάλληλο για παιδιά όλων των ηλικιών. Το περιβάλλον του είναι πολύχρωμο, με μεγάλα κουμπιά στις 3 πλευρές της οθόνης, κάνοντάς το πολύ φιλικό και ελκυστικό. Διαθέτει όλα τα γνωστά εργαλεία ζωγραφικής όπως μολύβια και πινέλα σχεδίασης, γόμα, διάφορες γραμμές και σχήματα, εισαγωγή κειμένου, εικόνων και κλιπάρτς και επιπρόσθετα πολλά εφέ (ουράνιο τόξο, ξεθώριασμα, λάμψεις κ.α.), ηχητικά εφέ, επιτρέποντας έτσι στο παιδιά να επικεντρωθούν στο δημιουργικό κομμάτι και όχι στην εύρεση των κατάλληλων εργαλείων ή χρωμάτων.

Little Painter

Όπως το προηγούμενο, έτσι και το Little Painter έρχεται με όλες τις δυνατότητες που το κάνουν κατάλληλο για παιδιά. Για όσα παιδιά δεν θέλουν να ζωγραφίζουν αλλά μόνο να βάφουν, διατίθενται σελίδες για χρωμάτισμα, απλώς για να τις γεμίζουν με τα χρώματα που θέλουν. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια, μια που το λογισμικό περιέχει πολλά μολύβια σφραγίδες, βούρτσες κ.α.

Farm Paint

Για τα μικρότερα παιδιά το Farm Paint είναι ένα ελαφρύ πρόγραμμα με μια βασική λειτουργία βαψίματος. Περιλαμβάνει 23 εικόνες με ζώα και αγροτική ζωή για βάψιμο αλλά και παζλ 6 και 12 τεμαχίων.

Τα παραπάνω προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, σε μαθήματα Εικαστικών και δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και από κάθε παιδί στο σπίτι στον ελεύθερο χρόνο του, μια που αναπτύσσει τη δημιουργικότητά του και τις καλλιτεχνικές του ικανότητες.

Μπορεί να μην θέλουμε να έχουμε πρόγραμμα στον υπολογιστή αλλά μόνο να βρίσκουμε και να εκτυπώνουμε Εικόνες για χρωμάτισμα.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *