Επεξεργασία pdf αρχείων – Γράφω και σχεδιάζω σε pdf

Όλοι γνωρίζουν τα αρχεία τύπου pdf.  Επίσημα έγγραφα κυκλοφορούν σε αυτόν τον τύπο αρχείων,  εκπαιδευτικά έντυπα, διαφημιστικές μπροσούρες, περιοδικά και βιβλία όλων των ειδών.

adobe-pdf-logoΤο pdf (Portable Document Format) είναι μια μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται για την παρουσίαση και ανταλλαγή εγγράφων, ανεξάρτητα από το λογισμικό, hardware, ή λειτουργικό σύστημα. Εφευρέθηκε από την Adobe, την εταιρεία που δημιούργησε και το πασίγνωστο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, το Photoshop.

Κυκλοφορούν πολλά δωρεάν προγράμματα για να δούμε pdf αρχεία με πιο γνωστό το Adobe Reader (Adobe Acrobat Reader DC στην τελευταία του έκδοση). Αυτά τα δωρεάν προγράμματα όμως δεν έχουν καθόλου δυνατότητες επεξεργασίας των pdf ή έχουν πολύ περιορισμένες.
Υπάρχουν βέβαια και προγράμματα για την επεξεργασία pdf αρχείων, με τα οποία  γίνεται δυνατό να προσθαφαιρέσουμε σελίδες, να σχεδιάσουμε, να γράψουμε, να διαγράψουμε ή να προσθέσουμε περιεχόμενο,  κ.α, τα οποία όμως πρέπει να αγοραστούν. Υπάρχουν όμως και  κάποια τα οποία παρέχονται  δωρεάν και είναι πλήρως λειτουργικά τουλάχιστον στις βασικές εντολές επεξεργασίας pdf αρχείων, όπως το PDF-XChange Editor και το Foxit Reader.

Αυτές ακριβώς τις δυνατότητες επεξεργασίας των pdf μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη διδασκαλία, στην παρουσίαση του μαθήματος, στη συμπλήρωση των ασκήσεων κ.α. Απαραίτητος βέβαια κρίνεται ένας προτζέκτορας ενώ κι ένας διαδραστικός πίνακας θα ήταν χρήσιμος και θα προσέθετε στην όλη διαδικασία, μια που οι περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες μπορούν να γίνουν με τα δάχτυλα πάνω στον πίνακα, από τον εκπαιδευτικό ή τον μαθητή.

Αφού κατεβάσουμε το pdf του βιβλίου που θέλουμε από το ebooks.edu.gr, το ανοίγουμε με το PDF-XChange Editor. Στην εικόνα φαίνονται τα κυριότερα εργαλεία του:

PDF-XChange tools

Πιο λεπτομερειακή παρουσίαση αυτών των εργαλείων δείτε και στο βίντεο:

Υπάρχουν και τρόποι για την πληρέστερη επεξεργασία pdf αρχείων  για τροποποίηση κειμένων, φωτογραφιών κ.α. Υπάρχουν επίσης τρόποι για την εξαρχής δημιουργία pdf .Αν είμαστε έξω, αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα και δεν υπάρχει διαθεσιμότητα υπολογιστή, τότε μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία pdf αρχείων και στα κινητά.

2 σκέψεις σχετικά με το “Επεξεργασία pdf αρχείων – Γράφω και σχεδιάζω σε pdf

 • 18/04/2021, 7:32 μμ
  Permalink

  Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη εφαρμογή δωρεάν για macbook pro.
  Ευχαριστώ

  Σχολιάστε
  • 20/04/2021, 4:11 πμ
   Permalink

   Υπάρχει ήδη αντίστοιχη δωρεάν εφαρμογή στο macbook για πρόσθεση κειμένων και σχεδίων πάνω στα αρχεία pdf. Είναι η εφαρμογή προβολής πολλών τύπων αρχείων εκτός από PDF, συμπεριλαμβανομένων αρχείων εικόνων JPEG, η γνωστή Preview. Μπορούμε να σχεδιάσουμε, να γράψουμε, να υπογραμμίσουμε, να συμπληρώσουμε φόρμες κ.α. Το Skim είναι μια άλλη δωρεάν εφαρμογή που επεκτείνει τις δυνατότητες του Preview. Υπάρχει επίσης και το Acrobat Reader DC, με το οποίο όπως και στα Windows, έχουμε παρόμοιες λειτουργίες.

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.