TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΔραστηριότητες

Δημιουργία τεστ και ασκήσεων στο ίντερνετ

Ελάχιστοι είναι πια οι εκπαιδευτικοί και επιμορφωτές που δεν έχουν εργαστεί με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στη χώρα μας, μετά την εσπευσμένη και υποχρεωτική γνωριμία τους με αυτή. Η παράδοση του μαθήματος όμως, η διάλεξη είτε με τη σύγχρονη είτε με την ασύγχρονη μέθοδο είναι η πρώτη φάση κάθε μαθήματος. Για να ολοκληρωθεί αυτό, χρειάζεται η εμπέδωση της ύλης και βέβαια η αξιολόγηση. Γι’ αυτή τη δεύτερη φάση λοιπόν έχουν δημιουργηθεί πολλές εκπαιδευτικές πλατφόρμες για τη δημιουργία ασκήσεων στο ίντερνετ, όπου μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις ασκήσεις που θέλουμε και κατόπιν να μοιραστούμε τις συνδέσεις τους (τα links δηλαδή) με τους εκπαιδευόμενους ή τους μαθητές μας στην πλατφόρμα στην οποία δημιουργούμε και τα μαθήματά μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες εκπαιδευτικές πλατφόρμες για τη δημιουργία ασκήσεων στο ίντερνετ, οι οποίες είναι δωρεάν στα βασικά χαρακτηριστικά τους:

Quizlet

Το Quizlet βασίζεται στις flashcards για τη δημιουργία τεστ στο ίντερνετ, τα οποία διευκολύνουν τη μελέτη, την εξάσκηση και την απομνημόνευση.  Οι flashcards  είναι κάρτες στις οποίες γράφεται  μια ερώτηση στη μία όψη τους και η απάντησή της στην άλλη. Κάθε φορά οι κάρτες ανακατεύονται και ο μαθητής βλέποντας την ερώτηση, προσπαθεί να ανακαλέσει από την μνήμη του την απάντηση – αν όχι γυρίζει την κάρτα και τη βλέπει και με την επανάληψη υποβοηθείται η απομνημόνευση. Μπορεί να περιέχουν ιστορικές ημερομηνίες, λεξιλόγιο, μαθηματικούς τύπους, γεωγραφικούς όρους και οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να πάρει τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

Πέρα από το βασικό τρόπο μελέτης, το Quizlet έχει εξελιχθεί και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και με άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών επιλογών και παιχνιδιών όπου βαθμολογούνται οι γνώσεις αλλά και η ταχύτητα.

Περισσότερα για το Quizlet στο άρθρο μας Δημιουργία τεστ στο ίντερνετ με το Quizlet

Kahoot

Με το Kahoot δημιουργούμε τεστ στο ίντερνετ, τα οποία παίζονται με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο από σύνολα ατόμων π.χ. τάξεις μαθητών,   ή ομάδες εκπαιδευομένων σε σεμινάρια και επιχειρήσεις και διευκολύνουν  την εξάσκηση και την απομνημόνευση. Κάθε τεστ αποτελείται από σετ ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, οι οποίες προβάλλονται στην οθόνη  και οι μαθητές θα πρέπει να πατήσουν τη σωστή απάντηση στις δικές τους συσκευές, όσο πιο γρήγορα μπορούν. Οι απαντήσεις αντιστοιχούν σε 4 σχήματα διαφορετικών χρωμάτων. 

Οποιαδήποτε συσκευή (κινητό, τάμπλετ, υπολογιστής) μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο ίντερνετ. Στην οθόνη εκτός από τις ερωτήσεις φαίνονται οι απαντήσεις, καθώς και η γενική βαθμολογία, δημιουργώντας έναν υγιή ανταγωνισμό.  Η ενθουσιώδης, παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα κλιμακώνεται από τη χρήση φωτεινών χρωμάτων και έντονης μουσικής.

Περισσότερα για το Kahoot στο άρθρο μας kahoot – δημιουργία τεστ στο ίντερνετ

Edmodo

Το Edmodo χρησιμοποιώντας την ιδέα της κοινωνικής δικτύωσης, την προσαρμόζει και την βελτιώνει για την εκπαίδευση, καθιστώντας την κατάλληλη για μια σχολική τάξη. Η βασική ιδέα του είναι η ασφαλής διασύνδεση εκπαιδευτικών και μαθητών επικοινωνία, συζήτηση, επίλυση αποριών, ανταλλαγή ιδεών, κ.α. Μπορούν επίσης να παρέχονται κείμενα και άλλες πηγές διδασκαλίας για το κάθε μάθημα (έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, links κ.α.).

Το Edmodo παρέχει και εργαλεία κατασκευής διαδραστικών ασκήσεων και τεστ, για την εμπέδωση του μαθήματος και την αξιολόγηση, όπως επίσης ανάθεσης εργασιών ατομικών ή και ομαδικών.

Περισσότερα για το Edmodo στο άρθρο μας Edmodo Εκπαιδευτική πλατφόρμα

Quizizz

Το Quizizz είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα δημιουργίας τεστ στο ίντερνετ, που χρησιμοποιεί και στοιχεία από παιχνίδια (επιβραβεύσεις, bonus, ενθαρρυντικά ή προειδοποιητικά μηνύματα, κ.α.) για να κάνει το περιεχόμενο πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό. Οι συμμετέχοντες μπορούν να τις απαντούν είτε ταυτόχρονα όλοι μαζί στην τάξη είτε και με ασύγχρονο τρόπο, εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε συσκευή (υπολογιστή, κινητό, τάμπλετ). Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ερωτήσεις από προηγούμενα δικά μας τεστ καθώς και ερωτήσεις άλλων χρηστών από δικά τους τεστ.

Περισσότερα για το Quizizz στο άρθρο μας Quizizz δημιουργία τεστ στο ίντερνετ

LearningApps

Όλα οι παραπάνω εκπαιδευτικές πλατφόρμες για τη δημιουργία ασκήσεων στο ίντερνετ, χρησιμοποιούν τα γνωστά είδη τεστ και ερωτήσεων (σωστό – λάθος, επιλογής σωστής απάντησης, αντιστοίχισης λέξεων, κ.α.) και είναι μεν στη βασική τους μορφή δωρεάν, αλλά διαθέτουν και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, τα οποία για να τα χρησιμοποιήσουμε απαιτείται συνδρομή. Το LearningApps είναι εντελώς δωρεάν και σ’ αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε 16 διαφορετικά είδη ασκήσεων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών, στα οποία περιλαμβάνονται παζλ, σταυρόλεξο, κρεμάλα, αριθμογραμμή κ.α.

Τα τεστ στο ίντερνετ είναι εύκολα (με λίγο ψάξιμο και λίγη εξάσκηση) να δημιουργηθούν, γρήγορα στο διαμοιρασμό και την ανάθεσή τους,  απλά στην εκτέλεσή τους και άμεσα στα αποτελέσματα και στην επισκόπηση των λαθών, τόσο για τον εξεταζόμενο όσο και για τον εκπαιδευτικό. Μπορούν να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες του τμήματος ή της τάξης και βέβαια μπορούν να χρησιμοποιούνται και κατά τη διάρκεια της «δια ζώσης» διδασκαλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *