TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Δραστηριότητες

Απελευθέρωση χώρου στο σκληρό δίσκο

Με την πάροδο του χρόνου, κάθε υπολογιστής με Windows αρχίζει να παρουσιάζει καθυστερήσεις στο άνοιγμα των προγραμμάτων, στην εκτέλεση των εντολών, και γενικά να «βαραίνει» στη λειτουργία του. Αυτά δημιουργούνται κυρίως από παλιά προγράμματα και άχρηστα αρχεία που συσσωρεύονται ελαττώνοντας το χώρο του δίσκου. Κάποια στιγμή, ανάλογα και με το μέγεθος του σκληρού δίσκου, θα παρατηρήσουμε και προειδοποιήσεις χαμηλού χώρου στο δίσκο. Είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα, απεγκαθιστώντας τα προγράμματα και διαγράφοντας τα αρχεία που δεν χρειαζόμαστε πια, απελευθερώνοντας χώρο, χρησιμοποιώντας εργαλείο των Windows.

Πατάμε το Έναρξη και μετά το κουμπί Ρυθμίσεις (αυτό με τη ροδέλα), που βρίσκεται από πάνω. Όταν ανοίξουν οι Ρυθμίσεις, πατάμε Σύστημα και μετά Χώρος αποθήκευσης. Πάνω πάνω βλέπουμε τον αυτόματο Έλεγχο αποθήκευσης, με το οποίο, αν το ενεργοποιήσουμε, μπορούμε να καθαρίζουμε το δίσκο αυτόματα. Υπάρχουν Ρυθμίσεις γι’ αυτήν την περίπτωση, που αφορούν κυρίως το χρόνο και τη συχνότητα εφαρμογής του αυτόματου καθαρισμού.

Πιο κάτω μπορούμε να επιλέξουμε τα προγράμματα ή τους φακέλους των Windows που θέλουμε να καθαριστούν, δηλαδή να διαγραφούν τα υποτιθέμενα άχρηστα αρχεία που υπάρχουν, για να ελευθερωθεί χώρος στο δίσκο. Σ’ αυτή τη λίστα φαίνεται και ο χώρος που χρησιμοποιείται από την κάθε ομάδα αρχείων στο δίσκο μας. Στο τέλος της λίστας μπορούμε να πατήσουμε Εμφάνιση περισσότερων κατηγοριών, για να δούμε κι άλλες κατηγορίες προτεινόμενων αρχείων για διαγραφή.

Κάνοντας κλικ στο όνομα κάθε κατηγορίας, εμφανίζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τα αρχεία και το μέγεθός τους, που περιέχει σ’ αυτήν, καθώς και δυνατότητα επιλογής ποιων αρχείων θέλουμε να διαγραφούν. Ας δούμε τις κυριότερες κατηγορίες που υπάρχουν ξεχωριστά:

  • Εφαρμογές και δυνατότητες

Εδώ φαίνονται τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή και ο χώρος που καταλαμβάνουν. Πατάμε πάνω για να δούμε αναλυτικά στοιχεία για το κάθε πρόγραμμα και να απεγκαταστήσουμε όποιο δεν μας χρειάζεται.

  • Προσωρινά αρχεία

Αυτά, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, δημιουργήθηκαν για κάποιο λόγο προσωρινά, δεν χρησιμοποιούνται πια, οπότε μπορούν να διαγραφούν χωρίς πρόβλημα.

  • Επιφάνεια εργασίας

Στην Επιφάνεια εργασίας τοποθετούμε πολλά αρχεία και φακέλους είτε επειδή είναι ευκολότερο είτε για να τα βρίσκουμε γρήγορα. Καλό είναι να τα ελαττώσουμε, αφού βέβαια ελέγξουμε ότι δεν μας είναι ακόμα απαραίτητα.

  • Έγγραφα

Στο φάκελο αυτόν αποθηκεύονται αρχεία από πολλές εφαρμογές , τα οποία ενδεχομένως είναι και αρκετά μεγάλα. Όμως και εδώ πρέπει να ελέγξουμε ότι δεν μας είναι ακόμα απαραίτητα, πριν τα διαγράψουμε.

Από τις υπόλοιπες ομάδες αρχείων που εμφανίζονται, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί πριν τα διαγράψουμε, ειδικά αν δεν είμαστε καλά εξοικειωμένοι με τα Windows.

Τέλος για να απελευθερώσουμε κι άλλο χώρο, θα κοιτάξουμε άλλες δύο περιοχές του λειτουργικού. Τον φάκελο Λήψεις, όπου υπάρχουν τα αρχεία που κατεβάζουμε από το ίντερνετ και τον Κάδο Ανακύκλωσης, όπου παραμένουν τα αρχεία που έχουν διαγραφεί σε περίπτωση που ξαναχρειαστούν.

Αν κατά λάθος σβήσουμε αρχεία τότε υπάρχει τρόπος να κάνουμε Επαναφορά διαγραμμένων αρχείων.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *