TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Αγορές

Οι φθηνότερες συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος

Τελευταία ενημέρωση 10-2023

Πριν λίγα χρόνια, για ενημέρωση, επικοινωνίες, αεροπορικές συγκοινωνίες, ενέργεια, ύδρευση, υπήρχαν μόνο κρατικές εταιρείες, μία για την κάθε κατηγορία, τις οποίες χρησιμοποιούσαν όλοι αναγκαστικά, μια που δεν υπήρχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Για διάφορους λόγους, αυτό έχει σταματήσει να υφίσταται (εκτός από την ύδρευση προς το παρόν), βάζοντάς τους καταναλωτές στη διαδικασία σύγκρισης και επιλογής και τις εταιρείες στη προσπάθεια προσέλκυσης πελατών, με διαφημίσεις, προσφορές, τηλεφωνήματα κ.α. Έτσι λοιπόν και η πρώην κρατική ΔΕΗ, που ήταν ο αποκλειστικός πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό και τον πόλεμο τιμών πολλών άλλων εταιρειών και εμείς το δύσκολο έργο σύγκρισης των προσφορών τους για σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος.

Καλό είναι να γνωρίζουμε κατ’ αρχήν, ότι ο λογαριασμός του ρεύματος, αποτελείται από 3 ομάδες χρεώσεων:

  • Τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, που αποτελούνται από την πάγια χρέωση και τη κόστος της κατανάλωσης ρεύματος και είναι αυτές που μπορούν να τιμολογηθούν διαφορετικά από κάθε εταιρεία.
  • Τις ρυθµιζόµενες χρεώσεις, που είναι κοινές για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει, αφορούν στη χρήση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, τέλος μείωσης εκπομπών, κ.α. και εξαρτώνται από το ύψος της κατανάλωσης του ρεύματος.
  • Τις κρατήσεις υπέρ τρίτων (Δήμο, ΕΡΤ, ΦΠΑ), που κι αυτές είναι κοινές για όλους τους καταναλωτές και εξαρτώνται από το ύψος των προηγουμένων αλλά και την επιφάνεια του ακινήτου.

Για να μειώσουμε το λογαριασμό μας, εκτός από την επιλογή της πιο οικονομικής προσφοράς, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε και την κατανάλωση ρεύματος, έτσι ώστε να ελαττωθούν και οι 3 ομάδες χρεώσεων.

Στο άρθρο μας επιχειρούμε, να βρούμε τις καλύτερες από οικονομικής πλευράς επιλογές για συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος (για καταναλώσεις έως 500 kWh €/μήνα), χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τιμολόγησης της κάθε εταιρείας, προσπαθώντας να ξεδιαλύνουμε όσο γίνεται τους διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης και διαφήμισης των προσφορών τους. Οι τιμές, οι παράμετροι των οποίων αλλάζουν συνεχώς, είναι για τον Οκτώβριο 2023 και είναι οι τελικές μετά και την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης. Απευθύνονται στους συνεπείς πελάτες (που πληρώνουν εντός της προθεσμίας πληρωμής ή με πάγια εντολή) και αν υπάρξει καθυστέρηση ισχύουν συνήθως αυξημένες χρεώσεις, οι οποίες δεν αναφέρονται εδώ:

ΧΡΕΩΣΗ (€/kWh)ΠΑΓΙΟ/μήναΕΚΠΤΩΣΗΚΟΣΤΟΣ 100 kWh €/μήναΚΟΣΤΟΣ 200 kWh €/μήναΚΟΣΤΟΣ 300 kWh €/μήναΚΟΣΤΟΣ 500 kWh €/μήνα
ELPEDISON Economy plus0,06506,51319,532,5
ZeniΘ Power Home For All0,064511,417,824,237
Protergia Οικιακό Value+0,07382,5 9,8817,2624,6439,4
WATT+VOLT Value+0,07382,59,8817,2624,6439,4
Ρευμα Οικιακο MAXI Free+0,078512,820,628,444
ΗΡΩΝ SIMPLY GENEROUS HOME0,09753,513,252332,7552,25
ΔΕΗ myHome 4All0,1353,51730,54471

Οι παραπάνω προσφορές είναι οι φθηνότερες των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος και αφορούν συνδέσεις μονοφασικής παροχής και ενιαίας χρέωσης όλο το εικοσιτετράωρο. Για να τις εκμεταλλευτούμε θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας και να μην υπερβαίνουμε τα όρια κατανάλωσης που τυχόν υπάρχουν. Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα αναπροσαρμογής των χρεώσεων, αν δεν αναφέρεται το αντίθετο στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τα μερίδια των εταιρειών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα παρακάτω (για τον Αύγουστο 2023 σύμφωνα με το δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ):

ΔΕΗ 58,78%, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (PROTERGIA + WATT AND VOLT + VOLTERRA) 13,2%, ΗΡΩΝ 8,76%, ELPEDISON 5,78%, NRG 5,46%, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 2,95%, ΖΕΝΙΘ 2,50%

Για την υπογραφή συμβολαίου με κάποια εταιρεία δεν θα παίξει ρόλο μόνο η φθηνότερη τιμή, αλλά και τυχόν ευνοϊκοί όροι του συμβολαίου (όπως η ελεύθερη διακοπή του χωρίς χρέωση), η γενικότερη φήμη και αξιοπιστία κάθε εταιρείας, η άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα ή προβλήματα καταναλωτών, τα θετικά ή αρνητικά σχόλια από γνωστούς, οι κριτικές και τα σχόλια χρηστών στο ίντερνετ.

Παρακαλούμε αν διαπιστώσετε λάθη στους υπολογισμούς των παραπάνω χρεώσεων, ενημερώστε μας με mail στο mail@techteacher.gr, για έλεγχο και διόρθωση.


Δείτε ακόμα

3 σκέψεις σχετικά με το “Οι φθηνότερες συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος

  • Ιδιαίτερα κατατοπιστικό το άρθρο που και αν γράφτηκε πριν από μήνες παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ! Θα ήθελα να προσθέσω κάποια στοιχεία που θεωρώ ότι μπορούν να σταθούν συμπληρωματικά στο παραπάνω κείμενο. Σας παραθέτω κάποια links που παραπέμπουν σε αντίστοιχες σελίδες του έγκυρου πόρταλ Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα για σχετικά θέματα. Θα ξεκινήσω από τις κατηγορίες των χρεώσεων του λογαριασμού που αναφέρετε, οι οποίες εκτός από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, τις ρυθμιζόμενες και τις κρατήσεις υπέρ τρίτων υπάρχουν και οι ονομαζόμενες λοιπές χρεώσεις στο λογαριασμό ρεύματος που καλύπτουν κάποιες υπέρ τρίτων. Μια επίσης επισήμανση έχει να κάνει με αυτό που πολύ σωστά αναφέρετε “να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας” που παραπέμπει στη γνωστή έκπτωση συνέπειας ρεύματος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμοι οι σύνδεσμοι που σας ανέφερα. Θα ήθελα να ολοκληρώσω το σχόλιό μου με κάποια ευχή. Την περίοδο αυτή που όλοι δυσκολευόμαστε οικονομικά να αποπληρώσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι η φθηνότερη εταιρεία ρεύματος, πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να μοιραζόμαστε ότι πληροφορία θεωρούμε χρήσιμη και κατατοπιστική προς τους συμπολίτες μας.

    Σχολιάστε
    • Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο, τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις και τα καλά σου λόγια. Το άρθρο δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον και (views) , όσο τα αντίστοιχα τηλεφωνίας. Μια που λόγω και της παρούσας κατάστασης στο ενεργειακό παρουσιάζεται ενδιαφέρον, θα ανανεωθεί σύντομα.

      Σχολιάστε
  • Σε -συνέχεια του άρθρου σας που και γω βρίσκω κατατοπιστικότατο και σε συνέχεια της υπόσχεσής σας (Μια που λόγω και της παρούσας κατάστασης στο ενεργειακό παρουσιάζεται ενδιαφέρον, θα ανανεωθεί σύντομα) περιμένουμε επάνοδό σας, διότι -ανεξάρτητα από τις επιμέρους καταναλώσεις καθενός εξ ημών- ο τελικός λογαριασμός μόνο βατός δεν είναι, έτσι; Και μόνο ‘εκπτωση συνέπειας’ δεν μπορεί να επιφέρει αφού από τις 10 πρώτες μέρες κάθε μήνα, το ταμείον είναι μείον για να μην αναφερθώ στο χαράτσι των 3,5 με 5 ευρώ κερατιάτικα ‘πάγια’. Επί 12 μήνες, το ποσό αυτό αυξάνεται στα 60 ολόκληρα ευρώ, έτσι για να ξέρουμε τι λέμε.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *