TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΓνώσεις

Επεξεργασία pdf αρχείων

Το PDF (Portable Document Format) είναι μια μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται για την παρουσίαση και ανταλλαγή εγγράφων, ανεξάρτητα από το λογισμικό, hardware ή λειτουργικό σύστημα. Εφευρέθηκε από την Adobe, την εταιρεία που δημιούργησε και το πασίγνωστο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, το Photoshop. Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα αρχεία PDF είναι τόσο δημοφιλή είναι ότι το περιεχόμενο ενός αρχείου PDF δεν μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα και μπορούν να εμποδιστούν άλλοι χρήστες από την εκτύπωση ή αντιγραφή κειμένου από έγγραφα PDF.

Παρόλο που  τα αρχεία PDF είναι “μόνο για ανάγνωση” από προεπιλογή, υπάρχουν λύσεις που επιτρέπουν να τροποποιηθεί οποιοδήποτε έγγραφο PDF, χωρίς να απαιτούνται τα αρχεία προέλευσης ή οποιοδήποτε από τα εμπορικά εργαλεία για την επεξεργασία PDF αρχείων.

Αυτά τα εργαλεία είναι δύο ειδών:

  1. Αυτά με τα οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε, να γράψουμε, να προσθέσουμε περιεχόμενο, κ.α. από πάνω τους, αντιμετωπίζουν δηλαδή το αρχείο PDF σαν μια φωτοτυπία, πάνω στην οποία μπορούμε να επέμβουμε σημειώνοντας με στυλό ή μαρκαδόρο, κολλώντας χαρτάκια με αλλαγές χωρίς όμως να μπορούμε να αλλάξουμε τα εκτυπωμένα. Το πιο αντιπροσωπευτικό δωρεάν πρόγραμμα αυτού του είδους είναι το PDF-XChange Editor. Τις δυνατότητες επεξεργασίας των PDF με αυτό, τις αναφέραμε στο άρθρο Επεξεργασία pdf αρχείων – Γράφω και σχεδιάζω σε pdf.
  2. Αυτά με τα οποία μπορούμε να τα επεξεργαστούμε πλήρως σε κάθε σημείο τους, αντιμετωπίζουν δηλαδή το αρχείο PDF σαν ένα αρχείο Word κι έτσι μπορούμε να διορθώσουμε ή να τροποποιήσουμε ελεύθερα τα κείμενα, τις φωτογραφίες, τους πίνακες και άλλα στοιχεία του αρχείου PDF.
commenting_pdf

Επεξεργασία pdf αρχείων με το Word

Ο πιο απλός τρόπος για να το πετύχουμε είναι να ανοίξουμε το αρχείο PDF με το Word (με τις εκδόσεις 2013 και μετά), να το επεξεργαστούμε και μετά να το μετατρέψουμε ξανά σε PDF αν θέλουμε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε αν αντί για το Microsoft Office διαθέτουμε το εναλλακτικό και δωρεάν OpenOffice χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Draw με το Extension PDF Import. Τα παραπάνω προγράμματα Office μπορούν  να χρησιμοποιηθούν και για τη δημιουργία PDF από την αρχή.

Επεξεργασία pdf αρχείων online

Υπάρχουν πολλές επιλογές για επεξεργασία pdf αρχείων στο ίντερνετ και είναι κι εδώ δύο ειδών:

  1. Αυτές με τίς οποίες μπορούμε να προσθέσουμε περιεχόμενο, κ.α. από πάνω τους, αντιμετωπίζουν δηλαδή το αρχείο PDF όπως είπαμε, σαν μια φωτοτυπία. Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι το PDF Buddy και το PDFescape, τα οποία όταν ανεβάσουμε το αρχείο PDF, μας παρέχουν περιβάλλον επεξεργασίας του και αποθήκευσής του στον υπολογιστή μας, όταν τελειώσουμε.
  2. Αυτές με τις οποίες μπορούμε να μετατρέψουμε το αρχείο PDF σε ένα αρχείο Word το οποίο μετά θα κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας, για να το επεξεργαστούμε σε όποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου έχουμε. Θα βρούμε αρκετές, αρκεί να κάνουμε αναζήτηση για “Convert PDF to Word”Δύο με τις οποίες έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα  -και στα ελληνικά- είναι οι pdf2doc και convertpdftoword.

Επεξεργασία pdf αρχείων με προγράμματα

Το έγγραφο pdf, ειδικά αν είναι πολύπλοκο, δεν είναι σίγουρο ότι θα  έχει τέλεια αντιστοιχία με το πρωτότυπο. Για παράδειγμα, οι αλλαγές γραμμών ή άλλα στοιχεία μπορεί να είναι σε διαφορετικές θέσεις. Για τέτοιες περιπτώσεις απαραίτητα κρίνονται πιο σοβαρά (και όχι δωρεάν) προγράμματα. Πολλές από τις επαγγελματικές δυνατότητες επεξεργασίας pdf του PDF-XChange Editor ξεκλειδώνουν, αν αγοράσουμε τις εκδόσεις Plus ή Pro. Επίσης υψηλού επιπέδου δημιουργία και επεξεργασία PDF αρχείων μπορούμε να έχουμε με προγράμματα όπως το Foxit PhantomPDF, το Nitro Pro, το Adobe Acrobat Pro κ.α.

Αν είμαστε έξω, αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα και δεν υπάρχει διαθεσιμότητα υπολογιστή, τότε μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία pdf αρχείων και στα κινητά.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *