TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

OfficeΚατασκευές

Δημιουργία περιοδικού με το Word – Εξώφυλλο

Το Word είναι το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και είναι τμήμα της σουίτας Office της Microsoft, μαζί με το Excel και to PowerPoint. Xρησιμοποιείται ευρέως στα σχολεία, κυρίως για σύνταξη εγγράφων, ασκήσεων, ανακοινώσεων κ.α. Όμως το Word είναι ένα πρόγραμμα με πολύ περισσότερες δυνατότητες, από τις οποίες ένα μικρό τμήμα χρησιμοποιεί καθημερινά ένας συνηθισμένος χρήστης.




Μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία αφισών, προσκλήσεων, καρτών, διαφημιστικών, για σελιδοποίηση εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών).  Βέβαια οι δυνατότητες DTP (DeskTop Publishing, δηλ. στήσιμο σελίδων εντύπων)  του Word, δεν είναι επαγγελματικού επιπέδου, αλλά μπορούν άνετα να ικανοποιήσουν το μέσο χρήστη.

Στο παράδειγμα μας θα δημιουργήσουμε το εξώφυλλο και σε επόμενο άρθρο, μια σελίδα ενός σχολικού περιοδικού. Πριν ξεκινήσουμε θα βοηθούσε πολύ αν φτιάξουμε μέσα στο μυαλό μας το βασικό πλάνο των σελίδων μας και το μεταφέρουμε σε χαρτί, έτσι ώστε να το συμβουλευόμαστε κατά τη διάρκεια της εργασίας μας.

Δημιουργία Εξώφυλλου περιοδικού με το Word 

Εδώ θα βάλουμε τον τίτλο της εφημερίδας μας, τον αριθμό έκδοσης, την ημερομηνία, μια μεγάλη εικόνα του κυριότερου θέματός μας με τον τίτλο του και τους τίτλους των υπόλοιπων θεμάτων.

Τίτλος περιοδικού
exofylloWord1Από το μενού Εισαγωγή- WordArt επιλέγουμε ένα θέμα κι όταν εμφανιστεί γράφουμε τον τίτλο που θέλουμε.  Από το μενού Εργαλεία Σχεδίασης – Μορφοποίηση που εμφανίζεται επιλέγουμε Αναδίπλωση κειμένου- Μπροστά από το κείμενο.  Αν δε βλέπουμε το μενού αυτό ή το χάσουμε, κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο πλαίσιο του τίτλου για να εμφανιστεί.

exofylloWord3Από τα τμήματα Στυλ σχήματος και Στυλ WordArt  του ίδιου μενού μπορούμε να αλλάξουμε τα χρώματα και τα περιγράμματα του πλαισίου και των γραμμάτων και να επιλέξουμε διάφορα εφέ (σκιάσεις, παραμορφώσεις κ.α.). Καλό είναι να επιλέξουμε Χωρίς περίγραμμα και Χωρίς γέμισμα από το Στυλ σχήματος για να μην φαίνεται το ορθογώνιο πλαίσιο γύρω από τον τίτλο μας.

exofylloWord4Από το μενού Εισαγωγή- Σχήματα επιλέγουμε Γραμμή και τραβάμε μια οριζόντια γραμμή κάτω από τον τίτλο. Για να γίνει ακριβώς οριζόντια, κρατάμε ταυτόχρονα πατημένο το Shift. Από το μενού Εργαλεία Σχεδίασης – Μορφοποίηση που εμφανίζεται, αλλάζουμε από το Στυλ σχήματος χρώμα και πάχος γραμμής.

exofylloWord5Από το μενού Εισαγωγή- Πλαίσιο κειμένου επιλέγουμε Απλό πλαίσιο κειμένου και γράφουμε τον αριθμό έκδοσης, την ημερομηνία, την τάξη ή ό,τι άλλο νομίζουμε, επιλέγουμε Αναδίπλωση κειμένου- Μπροστά από το κείμενο και το τοποθετούμε κάτω από τη γραμμή. Από το κεντρικό μενού καλό είναι να το στοιχίσουμε δεξιά.

Μέχρι τώρα έχουμε κάνει κάτι παρόμοιο

exofylloWord6

Εικόνα εξωφύλλου
exofylloWord7Από το μενού Εισαγωγή- Εικόνας αναζητούμε το φάκελο που έχουμε τοποθετήσει την εικόνα του εξωφύλλου και την επιλέγουμε για εισαγωγή. Μπορούμε επίσης από την επιφάνεια εργασίας ή από οποιονδήποτε φάκελο ανοιχτό με εικόνες να την τραβήξουμε με το ποντίκι μέσα στο Word και να την αφήσουμε όπου θέλουμε.
exofylloWord8Όταν εμφανιστεί στη σελίδα κάνουμε κλικ πάνω της και από το μενού Μορφοποίηση που εμφανίζεται επιλέγουμε Αναδίπλωση κειμένου- Πίσω από το κείμενο για να πάει πίσω από όλα τα άλλα. Μετά πιάνοντάς τη από τα σημεία ελέγχου που είναι στις γωνίες, τη μεγαλώνουμε ή τη μικραίνουμε για να ταιριάξει σωστά στη σελίδα. Αποφεύγουμε να αλλάξουμε τις διαστάσεις της από τα σημεία ελέγχου που είναι στα μέσα των πλευρών της γιατί θα παραμορφωθεί.

exofylloWord9Αν δεν ταιριάζει σωστά, τότε πρέπει να την περικόψουμε επιλέγοντας Περικοπή από το μενού Μορφοποίηση που εμφανίζεται όταν κάνουμε κλικ πάνω της. Θα εμφανιστούν γύρω της τονισμένες μαύρες γραμμές, τις οποίες πιάνουμε με το ποντίκι, (προσέχουμε ο κέρσορας να μετατραπεί σε γωνία) και σέρνουμε προς τη μεριά που θέλουμε να κόψουμε. Όταν τελειώσουμε ξαναπατάμε Περικοπή για να ολοκληρώσουμε.

Τίτλοι θεμάτων

Με τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω εισάγουμε ένα Απλό πλαίσιο κειμένου, γράφουμε τον τίτλο του θέματος, επιλέγουμε Αναδίπλωση κειμένου- Μπροστά από το κείμενο και το τοποθετούμε σε κάποιο μέρος του εξωφύλλου. Αν το χρώμα των γραμμάτων τα κάνει να μη φαίνονται καλά πάνω στην εικόνα αλλάζουμε το χρώμα ή και το περίγραμμά τους από  το Στυλ WordArt. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (μα Αντιγραφή – Επικόλληση και αλλαγή των τίτλων κάθε φορά) και για τους υπόλοιπους τίτλους και καταλήγουμε σε κάτι σαν αυτό:

Periodiko_Word1

Και μετά τη δημιουργία εξώφυλλου σχολικού περιοδικού ή εφημερίδας φτάξτε μια σελίδα του πάλι με το Word.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *