TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Επεξεργασία βίντεο στο κινητό

Οι ευκαιρίες που έχουμε να τραβήξουμε κάποιο βίντεο (κυρίως με smartphones ή tablets) γίνονται –ειδικά τώρα το καλοκαίρι-  όλο και πιο πολλές. Τα γραφικά σοκάκια, οι παραλίες και τα ηλιοβασιλέματα των νησιών που πάμε για διακοπές, νυχτερινές βόλτες και διασκεδάσεις στα κλαμπς, πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, οικογενειακές στιγμές συγγενών που συναντιούνται μετά από πολύ καιρό  και πολλές άλλες περιπτώσεις σημαντικές για τον καθένα μας. Τις περισσότερες φορές οι λήψεις αυτές ανεβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα (Youtube, Facebook, κ.α) για να διαμοιραστούν και σε πολλούς άλλους που δεν βρίσκονταν εκεί. Και σχεδόν όλοι ανεβάζουν αυτά τα βίντεο χωρίς καθόλου επεξεργασία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδιάφορα πλάνα ή κουνημένες ή άτυχες σκηνές που αποσπούν το  ενδιαφέρον και κάνουν το βίντεο να φαίνεται ερασιτεχνικό ή και γελοίο.



Σε προηγούμενα άρθρα μας είδαμε τους τρόπους για την μεταφορά αρχείων από το Android στον υπολογιστή και πώς μπορούμε να κάνουμε εκεί επεξεργασία βίντεο. Αν όμως θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν κάποια προγράμματα και στο Android, για να επεξεργαστούμε βίντεο στα γρήγορα και να διορθώσουμε αρκετές ατέλειες πριν το ανεβάσουμε όπου θέλουμε. Τα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο στο Android βέβαια, δεν διαθέτουν τις δυνατότητες των αντίστοιχων προγραμμάτων επεξεργασίας βίντεο του υπολογιστή. Ας δούμε τα γνωστότερα από αυτά και τις κυριότερες εργασίες επεξεργασίας βίντεο που μπορούμε να κάνουμε με αυτά στο κινητό ή στο τάμπλετ:

VideoShow

Μία από τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο, αν και έχει διαφημίσεις. Με αυτό μπορούμε να κάνουμε αρκετές από τις βασικές εργασίες, όπως οργάνωση των κλιπ, αφαίρεση ανεπιθύμητων τμημάτων, πρόσθεση τίτλων και μουσικής και αρκετά εφέ. Η ολοκληρωμένη έκδοση κοστίζει 4,19 € και δεν έχει διαφημίσεις, υποστηρίζει υψηλότερες αναλύσεις βίντεο και έχει πιο πολλά εφέ.

PowerDirector Video Editor 

Το PowerDirector Video Editor είναι μία από τις πιο ισχυρές εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο που διατίθενται για το Android. Διαθέτει μια σειρά από επαγγελματικά χαρακτηριστικά που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των περισσότερων χρηστών. Κατά συνέπεια χρειάζεται χρόνος ενασχόλησης για να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητές του, κάτι που θα μπορούσε να φοβίσει μερικούς. Επίσης η πλοήγηση στην εφαρμογή είναι κάπως δύσκολη σε οθόνη κινητού. Η δωρεάν έκδοση προσθέτει σε όλα τα βίντεο υδατογράφημα, ενώ απαιτούνται από 1 € – 7 € για αγορές εντός εφαρμογής.

ActionDirector Video Editor

Κάνει τις βασικές εργασίες όπως εισαγωγή κλιπ, κόψιμο βίντεο και αφαίρεση τμημάτων, πρόσθεση τίτλων και μουσικής, αργή κίνηση και πολλά άλλα. Είναι μία από τις λίγες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο που υποστηρίζει επίσης βίντεο 4K αν το υποστηρίζει και η συσκευή. Η δωρεάν έκδοση προσθέτει σε όλα τα βίντεο υδατογράφημα, ενώ απαιτούνται από 3,49 € – 4,69 € για αγορές εντός εφαρμογής.

Magisto

Το Magisto είναι μια διαφορετική εφαρμογή η οποία δεν είναι για αυτούς που θέλουν πλήρη έλεγχο και πολλές δυνατότητες επεξεργασίας. Χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ για να ανεβάσουμε το βίντεο, να επιλέξουμε στο σάιτ του ένα θέμα και κάποια μουσική και η επεξεργασία να γίνει αυτόματα. Για κάποιον που δεν θέλει να ασχοληθεί το Magisto είναι η τέλεια λύση για την αυτόματη δημιουργία όμορφων βίντεο.  Και εδώ για την ολοκληρωμένη έκδοση απαιτείται πληρωμή.

AndroVid – Video Editor

Το AndroVid Video editor είναι μια δωρεάν εφαρμογή η οποία εμφανίζει διαφημίσεις. Κάνει  και αυτή τις βασικές εργασίες όπως εισαγωγή κλιπ, κόψιμο βίντεο και αφαίρεση τμημάτων, πρόσθεση μουσικής κ.α. Μπορεί ακόμα να προστεθεί κείμενο, πλαίσια και άλλα εφέ στα βίντεο.



Όλες οι παραπάνω εφαρμογές προσφέρουν βασικές λειτουργίες επεξεργασίας βίντεο. Μερικές υπερέχουν στην ενσωμάτωση των κοινωνικών δικτύων – άλλες έχουν πολλές δυνατότητες. Δυστυχώς όλες οι εφαρμογές που αναφέρονται, δεν προσφέρονται στις ολοκληρωμένες τους εκδόσεις εντελώς δωρεάν. Μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε τις βασικές τους εκδόσεις και να τις αγοράσουμε αν μας ενδιαφέρουν μια που δεν στοιχίζουν ακριβά.

Τέλος πρέπει να θυμόμαστε ότι όπως και στους υπολογιστές, η επεξεργασία βίντεο απαιτεί μεγάλη επεξεργαστική ισχύ και θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα αν δε διαθέτουμε σύγχρονο κινητό ή τάμπλετ μέσου κόστους και πάνω. Επίσης αρκετές από τις παραπάνω εφαρμογές λειτουργούν σωστά μόνο με ορισμένους επεξεργαστές κινητών συσκευών, οπότε πρέπει να ελέγξουμε και αυτό αν δε λειτουργούν σωστά.

Αν τα βιντεάκια μας είναι μικρά (σε χρόνο και μέγεθος), τότε μπορούμε άνετα να τα ανεβάσουμε και να τα επεξεργαστούμε στα σάιτς επεξεργασίας βίντεο στο ίντερνετ.

Δείτε και Συμβουλές για τη σωστή βιντεοσκόπηση μιας εκδήλωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *