TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Επικαιρότητα

Εικονική πραγματικότητα (virtual reality)

Όλα όσα γνωρίζουμε κι αισθανόμαστε για τον κόσμο που μας περιβάλλει προέρχονται από τις αισθήσεις μας. Η συνολική εμπειρία μας της εξωτερικής πραγματικότητας, προέρχεται από δεδομένα που συλλαμβάνονται από τις αισθήσεις μας και επεξεργάζονται αστραπιαία από τον εγκέφαλό μας. Αν λοιπόν τροφοδοτήσουμε τις αισθήσεις μας με κατασκευασμένες πληροφορίες, τότε ο εγκέφαλός μας θα διαμορφώσει μια νέα οπτική για την πραγματικότητα, η οποία βέβαια δεν είναι «πραγματική» είναι μια εικονική πραγματικότητα.

Τι σημαίνει λοιπόν ο όρος εικονική πραγματικότητα (virtual reality στα αγγλικά και εν συντομία VR); Ένα εικονικό τρισδιάστατο περιβάλλον που δημιουργείται από υπολογιστή, το οποίο μπορούμε να εξερευνήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε μ’ αυτό με τη βοήθεια συνοδευτικών συσκευών. Η κυριότερη από αυτές είναι τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR headsets), τα οποία προσαρμόζονται στο κεφάλι μας και μέσω αυτών βλέπουμε τα ψηφιακά εικονικά περιβάλλοντα. Αυτά είναι 3 ειδών:

  • Τα  headsets Εικονικής Πραγματικότητας για κινητά, (φθηνότερα και χαμηλότερα σε ποιότητα).
  • Τα headsets Εικονικής Πραγματικότητας συνδεδεμένα με καλώδιο, με υπολογιστή ή κονσόλα παιχνιδιών (ακριβότερα αλλά πολύ καλής ποιότητας εικόνας).
  • Τα αυτόνομα headsets Εικονικής Πραγματικότητας, (ανεξάρτητα από καλώδια και άλλες συσκευές, ποιότητα και η εμπειρία πολύ καλές).

Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας Εικονική Πραγματικότητα – Συσκευές και τιμές.

Άλλες συνοδευτικές συσκευές Εικονικής Πραγματικότητας είναι ειδικά γάντια, αισθητήρες για την αναγνώριση των κινήσεων των χεριών και του σώματος, κινούμενοι διάδρομοι κ.α. Αυτά όλα χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση του «πραγματικού».

Παρακάτω είναι ένα βίντεο που δείχνει πολύ παραστατικά τα χαρακτηριστικά και τις χρήσεις εικονικής πραγματικότητας (συγκεκριμένα για τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας VR headsets HTC Vive):

Πώς χρησιμοποιείται η εικονική πραγματικότητα

Εκπαίδευση

Οι μαθητές μπορούν να πετάξουν με αεροπλάνο πάνω από τα Ιμαλάια, να περιηγηθούν στο Λούβρο, να κάνουν ένα ταξίδι στην αρχαία Αίγυπτο, να δοκιμάσουν μια χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Η VR μπορεί να μοντελοποιήσει τον κόσμο με απίστευτο οπτικό τρόπο και σε πολλούς τομείς. Ιατρική, γεωγραφία, χημεία, φυσική, αστρονομία κ.α. Μια χαρακτηριστική εφαρμογή είναι το Google Earth VR.

Παιχνίδια

Όπως ξέρουμε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ο τομέας που αξιοποιεί ταχύτερα και πληρέστερα τις καινοτομίες της εικονικής πραγματικότητας, φτάνοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα αληθοφάνειας και αλληλεπίδρασης με τους χρήστες, εξαλείφοντας τη χρήση joysticks, ποντικιών, πληκτρολογίων και κάνοντάς τους να βιώσουν ένα βιντεοπαιχνίδι σαν να αποτελούν μέρος του.

Αγορές

Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να περιηγούνται εικονικά στα σπίτια που τους προτείνονται, να δοκιμάζουν αλλαγές διακόσμησης ή διαρρύθμισης. Μπορούν επίσης να επισκέπτονται εικονικά καταστήματα, δοκιμάζοντας ρούχα ή παπούτσια, συσκευές ή αυτοκίνητα, κ.α.

Τουρισμός και εξερεύνηση

Τα ταξίδια γίνονται όλο και ακριβότερα και με απρόβλεπτους κινδύνους να καραδοκούν. Με την εικονική πραγματικότητα θα τα απολαμβάνουμε από τον καναπέ του σπιτιού μας, εμπλουτισμένα ίσως και με θεατρικά ή φανταστικά στοιχεία. Ο καθένας επίσης θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν εικονικό χαρακτήρα (avatar), να επικοινωνήσει και να συμμετάσχει σε κοινές δραστηριότητες με άλλους (υπαρκτούς ή φανταστικούς).

Υγεία

Οι εκπαιδευόμενοι γιατροί και νοσοκόμοι χρησιμοποιούν εικονικά μοντέλα για να προετοιμαστούν να εργαστούν σε πραγματικούς οργανισμούς. Ακόμα η Εικονική Πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για ζητήματα ψυχικής υγείας και ως ανακούφιση από τον πόνο και τους τραυματισμούς.

Στρατός

Ο στρατός χρησιμοποιεί την εικονική πραγματικότητα, για προσομοιώσεις πεδίου μάχης, προσομοιώσεις πτήσεων, δημιουργία διαφορετικών περιβαλλόντων και συνθηκών μεταξύ άλλων, κάνοντας δυνατή μια οπτική και ηχητική εμπειρία, η οποία μπορεί με ασφάλεια να αναπαράγει επικίνδυνες καταστάσεις εκπαίδευσης για να προετοιμάσει και να εκπαιδεύσει στρατιώτες, χωρίς να τους θέσει σε κίνδυνο μέχρι να είναι έτοιμοι για μάχη.

Αν τα προηγούμενα μας φαίνονται δελεαστικά και θέλουμε να μπούμε στον κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας, στο άρθρο μας Εικονική Πραγματικότητα – Συσκευές και τιμές, θα βρούμε τις καλύτερες συσκευές που κυκλοφορούν. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η χρήση των headsets Εικονικής Πραγματικότητας, μπορεί να προκαλέσει, ιδιαίτερα στους αρχάριους, έντονη αίσθηση ναυτίας, πονοκέφαλο, τάση για εμετό, εφίδρωση, κόπωση των ματιών, έλλειψη ισορροπίας. Καλό είναι να αυξάνουμε σταδιακά το χρόνο ενασχόλησής μας με την Εικονική Πραγματικότητα και με τη συνήθεια, αυτά τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούν.

Δείτε και για την Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality) και τις χρήσεις της σε Παιχνίδια, Εκπαίδευση, Εκδόσεις, Αρχιτεκτονική κ.α.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *