TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Γνώσεις

Λήψη βίντεο εκδήλωσης

Όλοι έχουμε παρευρεθεί σε θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες, σχολικές εκδηλώσεις, είτε ως συντελεστές είτε ως συγγενείς ή φίλοι των συντελεστών. Συνήθως θέλουμε να κρατήσουμε μια ανάμνηση, φωτογραφίες ή βίντεο, ή και τα δύο, ανάλογα με την περίπτωση, τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης και τον εξοπλισμό μας. Για να το κάνουμε αυτό τώρα πια χρησιμοποιούμε κυρίως το κινητό μας ή το τάμπλετ και σπανιότερα κάποια φωτογραφική μηχανή ή και κάμερα.

Video_ekdilosis_tablet

Τις περισσότερες φορές πατάμε το κουμπί εγγραφής και περιστρέφουμε την κάμερα προς το θέμα, ζουμάροντας κατά βούληση. Όμως και για τη λήψη βίντεο όπως και για πολλές άλλες τεχνικές υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν, για να έχουμε σωστά αποτελέσματα, δηλαδή τη δημιουργία ενός βίντεο που θα το βλέπουν όλοι με ενδιαφέρον και ευχαρίστηση.



Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές συμβουλές λήψης βίντεο μιας εκδήλωσης:

  • Αρχικά ελέγχουμε και οργανώνουμε τον εξοπλισμό μας (συσκευές, τρίποδο, προβολέας, μπαλαντέζα, μπαταρίες, ελεύθερο χώρο στη μνήμη κ.α.) χωρίς να τ’ αφήνουμε για την τελευταία στιγμή.
  • Φροντίζουμε να είμαστε στο χώρο της εκδήλωσης αρκετά πριν την έναρξή της, για να διαλέξουμε μια καλή θέση, να βρούμε πρίζες, να συνδέσουμε καλώδια, να τοποθετήσουμε και να στερεώσουμε σωστά ό,τι χρειάζεται.
  • Αρχίζουμε τη λήψη τραβώντας πρώτα μερικά εξωτερικά γενικά πλάνα του κτιρίου ή του χώρου και της περιοχής.
  • Κατόπιν τραβάμε την προσέλευση των θεατών, τα αυτοκίνητα που παρκάρουν, τις οικογένειες που συζητάνε καθώς πάνε προς την είσοδο, την αναμονή στην ουρά.
  • Τώρα μπαίνουμε μέσα, τραβώντας αρχικά γενικά πλάνα του μέρους, μετά τους θεατές που περιμένουν, που κάθονται στις θέσεις τους, με μεσαίες και κοντινές λήψεις.
  • Επικεντρώνουμε μετά στις ετοιμασίες των συντελεστών, τους ηθοποιούς στα παρασκήνια, τους μουσικούς που τεστάρουν τα όργανά τους στη σκηνή, τους αθλητές που προθερμαίνονται, χρησιμοποιώντας πάλι μεσαίες και κοντινές λήψεις.
  • Για τη λήψη της εκδήλωσης που είναι και το κύριο θέμα μας, καλό θα ήταν να υπήρχε ένα τρίποδο για να στηρίζεται η κάμερα ή όποια άλλη συσκευή έχουμε. Ακόμα πιο σωστό θα ήταν να υπήρχε και μια δεύτερη κάμερα ή συσκευή από κάποιο βοηθό που θα κινείται στο χώρο και θα τραβά πλάνα από διαφορετικές γωνίες, γενικά του κοινού, κοντινά των συμμετεχόντων, τις αντιδράσεις των θεατών, τα οποία θα ενσωματωθούν αργότερα, κατά τη διάρκεια του μοντάζ, δίνοντας πρόσθετο ενδιαφέρον.
  • Αν όμως βιντεοσκοπούμε την εκδήλωση με μία μόνο κάμερα ή φορητή συσκευή, τότε ζουμάρουμε στη σκηνή έτσι ώστε τα όριά της να είναι και τα όρια της εικόνας, για να φαίνεται όλη η δράση. Σε περιπτώσεις που το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κάποιον (πρωταγωνιστή, απαγγελία ποιήματος, μουσικό σόλο, ομιλητή), τότε ζουμάρουμε αργά προς αυτόν, κρατώντας τη λήψη εκεί, για αρκετό χρόνο, χωρίς να τη στρέφουμε αλλού. Με αργό πάλι ζουμ άουτ επιστρέφουμε στο προηγούμενο γενικό πλάνο.
  • Κατά περιόδους καλό είναι να δείχνουμε τις αντιδράσεις του κοινού ή διάφορες άλλες λεπτομέρειες της εκδήλωσης. Αυτό μπορεί να γίνεται είτε με διακοπή της λήψης βίντεο και αλλαγή πλάνου είτε με αργή οριζόντια κίνηση. Γενικά αποφεύγουμε τις γρήγορες κινήσεις της κάμερας και τα συχνά ζουμ, γιατί κουράζουν το θεατή.
  • Με τη λήξη της εκδήλωσης τραβάμε τα συγχαρητήρια προς τους συντελεστές με κοντινά και μεσαία πλάνα για να φανεί η ικανοποίηση τους, καθώς και των συγγενών και φίλων τους.
  • Τέλος βγαίνουμε έξω, για να πάρουμε τις τελευταίες λήψεις μας και να δείξουμε και την αποχώρησή τους. Επιστρέφουμε πάλι μέσα για να μαζέψουμε τον εξοπλισμό μας, προσέχοντας να μη ξεχάσουμε τίποτα.

Στα προκαταρκτικά και στα τελικά πλάνα δεν χρειάζονται συνεχόμενες μακρές λήψεις, απλώς ξεχωριστά πλάνα διάρκειας μερικών δευτερολέπτων. Ο συνολικός χρόνος των πλάνων αυτών (προκαταρκτικά,τελικά), να είναι περίπου 2-5 λεπτά για το καθένα.

Για την επεξεργασία των λήψεων (συνένωση τους, αφαίρεση άχρηστων σκηνών, εφέ, τίτλους κ.α.) και την παραγωγή του τελικού προϊόντος, πρέπει να διαθέτουμε ένα καλό υπολογιστή και ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο. Στο άρθρο μας Επεξεργασία βίντεο εξηγούμε τι εννοούμε μ’ αυτό και προτείνουμε τα καλύτερα σχετικά δωρεάν προγράμματα, Στο άρθρο μας Τα καλύτερα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο εξετάζουμε τα καλύτερα σχετικά προγράμματα για σοβαρότερη εργασία με πολλές επαγγελματικές δυνατότητες.



Αφού βιντεοσκοπήσουμε αρκετές εκδηλώσεις και αποκτήσουμε πείρα, μπορούμε να μπούμε σιγά σιγά σε πιο επαγγελματικά μονοπάτια, συνεργαζόμενοι ίσως με κάποιον επαγγελματία της περιοχής μας  στο χώρο των γάμων, βαπτίσεων και άλλων εκδηλώσεων ή και με κάποιο φίλο με γνώσεις βιντεοκάμερας ή φωτογραφικής μηχανής για να κάνουμε το δικό μας συνεργείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *