TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Δραστηριότητες

Επεξεργασία pdf αρχείων στον υπολογιστή

Όλοι γνωρίζουν τα αρχεία τύπου pdf.  Επίσημα έγγραφα κυκλοφορούν σε αυτόν τον τύπο αρχείων, εκπαιδευτικά έντυπα, διαφημιστικές μπροσούρες, περιοδικά και βιβλία όλων των ειδών. Το pdf (Portable Document Format) είναι μια μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται για την παρουσίαση και ανταλλαγή εγγράφων, ανεξάρτητα από το λογισμικό, hardware, ή λειτουργικό σύστημα. Εφευρέθηκε από την Adobe, την εταιρεία που δημιούργησε και το πασίγνωστο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, το Photoshop.

Κυκλοφορούν πολλά δωρεάν προγράμματα για να δούμε pdf αρχεία με πιο γνωστά το Acrobat Reader, το Sumatra PDF και το Foxit Reader. Παρουσιάζεται όμως συχνά η ανάγκη για τους εκπαιδευτικούς ή και τους μαθητές και φοιτητές να σημειώσουν ή να σχεδιάσουν κάτι πάνω στο pdf. Αυτά τα δωρεάν προγράμματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες επεξεργασίας των pdf αρχείων.

Υπάρχει όμως και ένα πρόγραμμα το οποίο παρέχεται  δωρεάν και είναι πλήρως λειτουργικό, τουλάχιστον στις βασικές εντολές επεξεργασίας pdf αρχείων, το PDF-XChange Editor. Αυτές ακριβώς τις δυνατότητες επεξεργασίας των pdf μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη διδασκαλία, στην παρουσίαση του μαθήματος, στη συμπλήρωση των ασκήσεων κ.α. Απαραίτητος βέβαια κρίνεται ένας προτζέκτορας, ενώ κι ένας διαδραστικός πίνακας, χωρίς να είναι απαραίτητος, θα προσέθετε στην όλη διαδικασία.

Με αυτό μπορούμε να σχεδιάσουμε, να γράψουμε, να προσθέσουμε περιεχόμενο, κ.α. πάνω από τα pdf αρχεία, αντιμετωπίζεται δηλαδή το αρχείο pdf σαν μια φωτοτυπία, πάνω στην οποία μπορούμε να επέμβουμε σημειώνοντας με στυλό ή μαρκαδόρο, κολλώντας χαρτάκια με αλλαγές χωρίς όμως να μπορούμε να σβήσουμε ή να αλλάξουμε τα ήδη εκτυπωμένα.

Στην εικόνα φαίνονται τα κυριότερα εργαλεία του:

Πιο λεπτομερειακή παρουσίαση αυτών των εργαλείων για την επεξεργασία αρχείων pdf, υπάρχει στο βίντεο:

Υπάρχουν και τρόποι για την πληρέστερη επεξεργασία pdf αρχείων  για τροποποίηση κειμένων, φωτογραφιών κ.α. Υπάρχουν επίσης τρόποι για την εξαρχής δημιουργία pdf.

Αν είμαστε έξω, αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα και δεν υπάρχει διαθεσιμότητα υπολογιστή, τότε μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία pdf αρχείων και στα κινητά.


Δείτε ακόμα

2 σκέψεις σχετικά με το “Επεξεργασία pdf αρχείων στον υπολογιστή

  • Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη εφαρμογή δωρεάν για macbook pro.
    Ευχαριστώ

    Σχολιάστε
    • Υπάρχει ήδη αντίστοιχη δωρεάν εφαρμογή στο macbook για πρόσθεση κειμένων και σχεδίων πάνω στα αρχεία pdf. Είναι η εφαρμογή προβολής πολλών τύπων αρχείων εκτός από PDF, συμπεριλαμβανομένων αρχείων εικόνων JPEG, η γνωστή Preview. Μπορούμε να σχεδιάσουμε, να γράψουμε, να υπογραμμίσουμε, να συμπληρώσουμε φόρμες κ.α. Το Skim είναι μια άλλη δωρεάν εφαρμογή που επεκτείνει τις δυνατότητες του Preview. Υπάρχει επίσης και το Acrobat Reader DC, με το οποίο όπως και στα Windows, έχουμε παρόμοιες λειτουργίες.

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *