Επεξεργασία βίντεο

Η επεξεργασία βίντεο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λόγω της ευκολίας λήψης μέσω φωτογραφικών μηχανών,  βιντεοκαμερών και smartphones και απαραίτητη λόγω της  ανάγκης σωστής εμφάνισης των αυξανόμενων βίντεο που δημοσιεύονται στο ίντερνετ. Παλαιότερα αυτή η εργασία ήταν πολύ απαιτητική, απαιτούσε μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, ειδικές πρόσθετες κάρτες, ακριβά και δύσκολα προγράμματα και εξειδικευμένους χρήστες. Όμως και σήμερα δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει σε χαμηλών προδιαγραφών  – και τιμής – υπολογιστή (προτεινόμενη σύνθεση υπολογιστή για επεξεργασία βίντεο), αν και υπάρχουν δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο με επαγγελματικού επιπέδου δυνατότητες και εκπληκτικά εύκολα στη χρήση, τα οποία  μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθέναν. Με αυτά μπορούν να γίνουν σε αξιοπρεπή επίπεδα οι κυριότερες εργασίες επεξεργασίας βίντεο οι οποίες είναι:
 • Μη γραμμική επεξεργασία (non-linear video edit) δηλαδή να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετούμε και να επεξεργαζόμαστε τις σκηνές της ταινίας με όποια σειρά θέλουμε και όχι μόνο με τη σειρά που έχουν τραβηχτεί.
 • Αφαίρεση ανεπιθύμητων τμημάτων της ταινίας (κουνημένες σκηνές, ενοχλητικές σκηνές, μείωση χρονικής διάρκειας)
 • Αφαίρεση και ένθεση ηχητικών σημείων στην ταινία.
 • Περιστροφή λήψεων (κυρίως από κινητά ή τάμπλετ) κατά 90ο.
 • Ένωση διαφορετικών σκηνών σε ένα ενιαίο βίντεο.
 • Υπέρθεση τίτλων για πληροφορίες και συντελεστές ταινίας καθώς και διάφορων άλλων γραφικών.
 • Φίλτρα διαφόρων ειδών για διόρθωση ακουστικών και οπτικών ατελειών και διαφόρων ειδών εφέ (χαμηλοί ήχοι, χρωματικές διορθώσεις, τροποποίηση αντικειμένων, θολώματα περιοχών, φωτισμοί κ.α.)
 • Εφέ μετάβασης από τη μία σκηνή στην άλλη (transitions) όπως το γνωστό fade που η μία σκηνή σβήνει ομαλά και εμφανίζεται ταυτόχρονα η άλλη.
 • Υποστήριξη των κυριότερων μορφών βίντεο, ήχου και εικόνας για εισαγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή.
 • Αυτόματη δημιουργία (χωρίς πρόσθετες ρυθμίσεις) βίντεο για συσκευές (κινητά, τάμπλετ, παιχνιδομηχανές κ.α.) και ανέβασμα στις ίντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού (YouTube, Facebook).
 • Δε θα ήταν άσχημο να υπάρχει και λειτουργία κατευθείαν εγγραφής σε DVD, αν και το συγκεκριμένο μέσο δε χρησιμοποιείται τώρα πια αρκετά.

Τα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο είναι στην πραγματικότητα «κομμένες» εκδόσεις των αντίστοιχων εμπορικών, δηλαδή τους λείπουν κάποιες δυνατότητες, για να εξαναγκαστεί ο χρήστης στην αγορά του πιο πλήρους προγράμματος.

Δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας βίντεο

Lightworks

Επεξεργασία βίντεο lightworksΤο Lightworks είναι η δωρεάν έκδοση του επαγγελματικού προγράμματος επεξεργασίας βίντεο Lightworks Pro,  το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μεγάλων ταινιών. Είναι το καλύτερο και πιο ισχυρό δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, όμως θέλει αρκετό χρόνο η εκμάθησή του για να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητές του.

VideoPad Video Editor

Επεξεργασία βίντεο videopad-video-editorΑπλό στη χρήση ακόμα και για αρχάριους και ισχυρό στα χαρακτηριστικά. Με μια πληθώρα εργαλείων επεξεργασίας εικόνας και ήχου (εφέ, μεταβάσεις κα.)

VSDC Video Editor

Επεξεργασία βίντεο VSDC-Video-Editor-Latest-Version-Free-DownloadΕντυπωσιακό σε δυνατότητες και σε συνεχή ανάπτυξη παρέχει μια τεράστια ποικιλία εφέ μεταβάσεων και φίλτρων και με επιλογές που ταιριάζουν σε αρχάριους ή σε πιο προχωρημένους χρήστες. Μπορεί να χειριστεί πολλαπλά βίντεο με διάφορα εφέ, τίτλους κα. και να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας ταινίες.

Avidemux

AvidemuxΕλαφρύ και ιδανικό για μικρές εργασίες επεξεργασίας και βελτίωσης βίντεο κλιπ, κοψίματα, μετατροπές αρχείων βίντεο κλπ. Επεκτάσιμο μέσω plugins. Το μόνο δωρεάν (GNU GPL license) χωρίς εμπορική έκδοση.

Windows Movie Maker

Όσοι έχουν ασχοληθεί παλαιότερα με την επεξεργασία βίντεο θα έχουν ακούσει το Windows Movie Maker, το οποίο περιλαμβανόταν στις παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Ήταν ένα πρόγραμμα περιορισμένων δυνατοτήτων, με το οποίο πολλοί χρήστες είχαν την πρώτη επαφή τους με την επεξεργασία βίντεο. Η Microsoft έχει σταματήσει να το προσφέρει από τον Ιανουάριο, χωρίς να το αντικαταστήσει προς το παρόν με κάποιο άλλο.


Προγράμματα επεξεργασίας βίντεο με πληρωμή

Επεξεργασία βίντεο PremiereΌποιος χρησιμοποιήσει κάποια από τα παραπάνω προγράμματα και δεν καλύπτεται από τις δυνατότητές τους, μπορεί να κοιτάξει άλλα πολύ καλά προγράμματα τα οποία κοστίζουν ως 100€ περίπου όπως τα  CyberLink PowerDirector, Corel VideoStudio, Pinnacle Studio, MAGIX Movie Edit κ.α. Υπάρχουν βέβαια και τα απολύτως επαγγελματικά τα οποία για να μαθευτούν χρειάζονται πολλή ενασχόληση, διάβασμα βιβλίων ή και παρακολούθηση μαθημάτων και κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ, όπως  τα Sony Vegas Pro, Final Cut Pro, Lightworks Pro και το πιο γνωστό και κορυφαίο Adobe Premier Pro.
Σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε όλη αυτή τη διαδικασία και θέλετε μια γρήγορη επεξεργασία στο κινητό ή στο τάμπλετ που τραβήξατε το βίντεο , δείτε εφαρμογές για Επεξεργασία βίντεο στο Android.

Αν τα βιντεάκια μας είναι μικρά (σε χρόνο και μέγεθος), τότε μπορούμε άνετα να τα ανεβάσουμε και να τα επεξεργαστούμε στα σάιτς επεξεργασίας βίντεο στο ίντερνετ.

Δείτε επίσης και Συμβουλές για τη σωστή βιντεοσκόπηση μιας εκδήλωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.